- Dette er en bløff

CO2-fangsten på Mongstad kan likevel ikke gjennomføres som planlagt. - Regjeringens gasskraftpolitikk er en bløff, mener Venstre og KrF.

 

Mongstad
Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

Det ble for dyrt for regjeringen å lagre CO2-utslippene fra testanlegget.

- Gasskraftpolitikken framstår som en sammenhengende rekke av løftebrudd. Regjeringens forsikring om at testanlegget skulle stå klart fra første produksjonsdag, fremstår nå som en ren bløff, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

Regjeringen har gjentatte ganger forsikret om at testanlegget skulle bidra med rensing av gasskraftverket fra dag én.

– Igjen setter regjeringen penger foran hensynet til miljøet. Månelandingen avblåses før raketten har lettet fra bakken, sier KrFs miljøtalskvinne Line Henriette Hjemdal.

Kamel i vrangstrupen

– SV må ha fått kamelen ettertrykkelig i vrangstrupen. Dette er nok en klima-nesestyver på hjemmebane for regjeringen, som for bare noen få dager siden snakket i store bokstaver på klimatoppmøtet på Bali, sier Hjemdal. 

SV lovte at dette ikke skulle skje, og nestleder Bård Vegard Solhjell liker det ikke.

- Vi skulle ha ønsket en annen løsning, der vi fikk deponert CO2 en også i den midlertidige perioden. Men det viktigste står fast, nemlig at vi skal få bygd et testanlegg for å prøve ut den nye teknologien som kan brukes til å rense CO2, sier Solhjell.

- Er dette et brudd på avtalen, som sier at dere skal rense utslippene på Mongstad?

- Jeg forstår den reaksjonen, for CO2-fangst og lagring har vært planen hele tiden. Nå får vi ikke til det, men vi får til det viktigste, nemlig et testanlegg og ikke minst at vi får fanget og deponert CO2 fra selve kraftverket, sier Solhjell til NRK.

Brutte løfters politikk

Kvassheim og Venstre mener det er ingen grunn til å tro at regjeringen klarer å holde løftet om fullskala rensing fra 2014, så lenge man ikke er villige til å ta regningen som er nødvendig for å ta hånd om CO2en fra testanlegget.

- Fra før vet vi at regjeringens løfte om rensing av Kårstø-anlegget innen 2009 er brutt. Dette blir renset tidligst i 2012. Dette viser at Venstres løsning om at bygging av gasskraftverk og renseanlegg samtidig er eneste farbare vei, sier Kvassheim.

Oversolgt

Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann Ivar Kristiansen ønsker ikke å gå ut med noen hard kritikk av regjeringen på grunn av Mongstad-utsettelsen.

– Det viktigste er at vi får utbygd først Mongstad og deretter Kårstø med fullskala CO2-rensing. Nå får vi anskueliggjort hvor krevende denne teknologien er, sier han.

Fremskrittspartiet tror Mongstad-prosjektet blir utsatt med ett år.

– Dette bekrefter at regjeringen overselger sine prosjekter, uten å kvalitetssikre tidshorisonter og kostnader, sier energi- og klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger