Båndtvang på hunder tas useriøst

Det er sesong for båndtvang på hunder i Oslo. Hundeeiere som overtrer båndtvangsbestemmelsene kan straffes med bøter og fengsel inntil 1 måneder. Mange hundeiere tar ikke dette alvorlig.

Hund i bånd
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Dagmar Wergeland fikk seg litt av en overraskelse da hun tok seg en tur på Sofienbergparken forrige søndag. Her fantes mange dyr uten bånd.

Kanin angrepet av hund

- Jeg var på tur sammen med barnebarnet mitt Magnus da vi så en hund springe etter en frisbee som hundeieren kastet. Ved siden av gikk ei lita jente og luftet kaninen sin. Plutselig løper hunden etter kaninen og tar et ordentlig basketak med dyret. Jeg kom meg vekk fra stedet og fikk ikke med meg hva som hendte med kaninen, ettersom barnebarnet var med, sier hun.

Ifølge Wergeland var både kaninen og hunden uten bånd.

Wergeland har selv mye erfaring med hunder og syntes ikke det er særlig at hunder går uten bånd på slike steder.

- Jeg forstår at folk blir redde for barna sine når hunder springer fritt i båndtvangperioden. Selv om man har kontroll over hunden er det uforsvarlig å la hunder springe fritt uten bånd, sier Wergeland.

Lov om båndtvang

”Person med ansvar for hund plikter å ha kontroll med hunden ved bruk av bånd eller på annen måte på sted som er alminnelig beferdet eller ment for alminnelig ferdsel. Hund som går løs i strid med denne bestemmelse kan tas i forvaring av politiet. Eier eller besitter av hunden å hente denne innen en uke etter at vedkommende er varslet personlig eller ved kunngjøring i pressen.”

Slik går politivedtekten for Oslo av paragraf 4-2 fra 06.06.2007.

- Mange burde ikke hatt hund

Dyrebeskyttelsen er ikke fornøyd med hundeeiere som ikke tar ansvar.

- Vi har hatt en del saker der folk i utgangspunktet ikke burde hatt hund. Dette kan være alkoholikere, narkomane og voldsdømte. Det inntrykket vi har fått er at det er for mange som ikke burde hatt hund, sier Odd Harald Eidsmo ved Dyrebeskyttelsen i Norge.

Dyrebskyttelsen i Norge mener at hundeiere bør ha kompetanse, gode nok holdninger og omsorg for hunden. De mener også at det klart burde stilles krav om økonomi til hundeiere.

- Det er for lite som kreves av hundeiere per i dag. Hvem som helst kan eie hund. Det eneste kravet som stilles er at man har råd til å betale for hunden der og da. Dette er rett og slett for dårlig da det ikke stilles krav til kompetanse. Myndighetene bør gripe inn og foreta en forandring, sier Eidsmo.

Politidirektoratet i Oslo har hatt noen tilfeller der hundeeiere har vært beruset.

- Når politiet har kjennskap eller får tips om at hunden har en beruset eier tar politiet midlertidig vare på hunden. Å vurdere hvem som skal få lov til å eie hund er et skjønnsspørsmål, sier Bjørn Jørgensen ved politidirektoratet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger