NRK Meny
Normal

- Det er viktig at kongehuset og Stortinget er enige

I desember var Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kritiske til kongehusets håndtering av økonomien. I dag er de på Slottet for å få presentert årsberetningen for 2016.

Kongefamilien ankommer hagefesten i stiftgårdsparken i Trondheim torsdag ettermiddag.

Kongefamilien under et besøk i Stiftsgården – den kongelige residensen i Trondheim – i 2016.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen er mandag på Slottet og får en gjennomgang av hoffets årsberetning for 2016 som slippes i ettermiddag.

Komiteen var i desember kritiske til hvordan kongehuset håndterer økonomien, noe som kom fram i en serie Dagbladet-avsløringer om hvordan hoffet har dekket arbeid på de kongeliges private eiendommer med millioner av kroner.

Private vs. offentlige midler

I budsjettinnstillingen var de klare på at private utgifter skal dekkes av apanasjen, og ikke hoffets midler.

«Komiteen ber om at det i årsrapporten for Det kongelige hoff rapporteres mer utførlig om bruken av midler til vedlikehold», konkluderte de, og oppfordret Slottet om å «utvise åpenhet i tråd med offentlighetsloven» – selv om de ikke er forpliktet til dette.

I dag finner altså komiteen ut om de ble hørt. Leder Martin Kolberg (Ap) sier det er «prisverdig» at hoffet har tatt initiativ til et møte med dem.

– I dag skal vi bli orientert om arbeidet og de økonomiske aspektene, sier leder Martin Kolberg (Ap) til NRK rett i forkant av møtet.

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap) leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, på vei inn på Slottet mandag morgen.

Foto: NRK

– Ingen dramatikk

Kolberg sier det vil bli en diskusjon om hvordan de økonomiske relasjonene skal håndteres, og hvor grensene skal gå.

– Vi mener det er viktig at vi er enige om arbeidsfordelingen mellom hoffet på den ene siden, og Hans Majestets private, økonomiske på den andre. Det er ikke noe dramatikk rundt det, men viktig at kongehuset og Stortinget er enige, sier han.

Kolberg avviser at kongehuset utviser for lite åpenhet.

– Personlig mener jeg ikke det. For det første mener jeg vi har et godt kongehus, og for det andre at de åpne om alt de skal være åpne om. Stortinget har ingen anførsler det gjelder kritikk av kongen eller hoffet, sier han.

Pressen får ikke komme

Slottet har satt ned foten for at pressen fikk overvære første del av møtet, noe kommunikasjonssjef Marianne Hagen begrunner med følgende:

– Hoffet har en rekke møter med norske myndigheter gjennom året. Det er ikke tradisjon for at pressen er til stede på slike møter, sier hun.

Martin Kolberg ønsker ikke å kommentere pressenekten.

– De har invitert til møtet og befaringen på Skaugum, og de får bestemme. Vi, for vår del, har ingen hemmeligheter knyttet til dette, sier Kolberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger