NRK Meny
Normal

- Det er en Al Qaida-celle i Norge

- Så lenge mulla Krekar bor i Norge, har man en Al Qaida-celle i landet, mener en tidligere etterretningsoffiser for Mossad.

Mulla Krekar
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Mulla Krekar var Al Qaidas representant i Irak og han ledet, og leder fortsatt, Ansar al-islam, som er en ekstrem islamistisk organisasjon i Irak.

Det sier den tidligere etterretningsoffiseren Shimson Issaki, som selv er født i Basra og som bodde i Irak til han var 16 år.

Advarer Norge

Han ser mulla Krekars nærvær i Oslo som tegn på at Al Qaida har et viktig hovedkvarter her og mener dette kan være en base for anslag mot norske og europeiske mål.

- Norge bør kanskje gjøre om loven slik at en mann som mulla Krekar, som beviselig har vært involvert i terror, kan sendes ut av landet.

Den israelske etterretningsmannen tror det er sannsynlig at mulla Krekar kan sende informasjon om Norges svake punkter til andre terrorceller som så kan slå til.

- Jeg regner med at Norge har en sovende eller våken Al Qaida-celle. Men Krekar kan ikke operere alene, uten kontaktnettet sitt, sier Shimson Issaki, som hadde en grad tilsvarende brigadegeneral da han forlot Mossad.

Video nsps_upload_2008_12_12_7_50_8_1.jpg

Video: - Mulla Krekar var Al Qaidas representant i Irak og han ledet, og leder fortsatt, Ansar al-islam.

- Politisk utspill

Professor og seniorforsker Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener dette er et politisk utspill fra den tidligere Mossad-generalen.

- Dette vil jeg ikke ta for god fisk sånn uten videre. Han uttaler seg med en spesiell politisk vinkling. Mossads fremste oppgave er å bekjeme terrorisme, og de ser gjerne verden i det perspektivet, sier han.

Heradstveit, som er ekspert på Midtøsten, mener det at mulla Krekar er en så offentlig person, viser at han ikke organiserer terrorvirksomhet.

- Dersom han var terrorist, og hadde som formål å drive terrorisme fra Norge, så ville jo regel nummer én være at han var en anonym person. Det finnes knapt noen annen muslim i Norge som har blitt eksponert og snakket om like mye som mulla Krekar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger