Hopp til innhold

- De overvurderer seg selv

- Politikerne gir inntrykk av at de kan påvirke arbeidsmarkedet på kort sikt, men det stemmer ikke.

Velg! 09 - Finansdebatt

Fra venstre: Sp-leder Liv Signe Navarsete, statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Foto: NRK

I kveld møttes Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp), Jan Tore Sanner (H) og Siv Jensen (Frp) til debatt om økonomi og arbeidsledighet på NRK1.

Se hele debatten i nett-TV

Finanskrise, omstilling og bedriftspolitikk var hete temaer i debatten.

Men daglig leder Arild Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet og professor ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo Nils-Henrik M. von der Fehr mener politikene overvurderer egen betydning.

- Grunnlaget lagt for lenge siden

- Debatten ga inntrykk av at politikere kan påvirke arbeidsmarkedet mye på kort sikt. Det er ikke mye de kan gjøre på kort sikt, men det er heller slik at politikerne kan gjøre mye feil på lang sikt, sier Steen, og mener at grunnlaget for den lave ledigheten i landet er lagt for lenge siden:

- Årsaken til at vi har lav ledighet nå er at norsk økonomi er veldig sterk på grunn av oljen, samtidig som vi har gode samarbeidsforhold i bedriftene og stor omstillingsevne i arbeidsmarkedet. Ledighetstallene er kjempebra internasjonalt, sier Steen.

- Formueskatten for smått

Han understreker at Norge i dag ikke besitter veldig store arbeidskraftressurser:

- Større utbygginger av infrastrukturen lar seg ikke gjøre uten arbeidsinnvandring.

Nils-Henrik M. von der Fehr

Professor ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo Nils-Henrik M. von der Fehr

Foto: Universitetet i Oslo

Professor von der Fehr støtter Steen i at politikerne gir inntrykk av at de er mektigere enn de er.

- Det er andre og mye tyngre internasjonale drivkrefter som er gjelder for arbeidsmarkedet. Det ble trukket fram at den norske formueskatten er et viktig element her, men dimensjonene er altfor små til det, sier von der Fehr.

Han mener at det reelt sett er større forskjeller på de politiske partiene enn hva som kom fram i debatten.

- Det er nok større forskjeller mellom partiene når det gjelder omstillingspolitikk og permisjonsregler. Det er komplisert og vanskelig å gå inn i under en fjernsynsdebatt.

AKTUELT NÅ