- Dårlig vann er Mattilsynets feil

Mattilsynet gjør ikke nok for å sikre kvaliteten på drikkevannet, sier vannverkene selv. 1,5 millioner nordmenn kan bli syke av vannet hjemmet.

 

Kårer Norges beste drikkevann
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Utallige rapporter har advart mot dårlig kvalitet ved norske vannverk. Mange av dem har gamle og sprukne rør, som lekker og kloakk kan sive inn.

Nå viser en ny rapport fra Mattilsynet at 4 av 10 vannverk ikke er offentlig godkjente. Det betyr at over 200 000 nordmenn fikk forurenset drikkevann i fjor.

 

Skylder på hverandre

Vannverkene selv skylder altså på Mattilsynet og sier det gjør for lite og jobber for tregt for å sikre kvaliteten på drikkevannet. Vannverkenes interesseorganisasjon NORVAR etterlyser tydligere beskjeder fra tilsynet om hvordan de skal rense vannet og hva slags krav vannverkene skal oppfylle.

-I dag opplever to vannverk, som kan være temmelig like, å få to forskjellige krav fra to forskjellige av Mattilsynets kontorer om hvordan vannet skal renses, sier direktør Toril Hofshagen.

Får ikke svar

Hun forteller at vannverkene i mange år har forsøkt å få svar fra Mattilsynet på spørsmålet om hva de bør gjøre.

-Mattilsynet krever 35 millioner kroner i gebyr for tilsyn i hvert år, men innsatsen fra tilsynet står ikke i samsvar med den summen i det hele tatt, mener NORVAR-direktøren.

Mattilsynet på sin side understreker at det er vannverkenes ansvar å levere reint vann til folk.

- Drikkevannet må bli bedre, men vannverkene er selvstendige og må selv vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for å rense vannet bedre, sier administrerende direktør Joachim Lystad i Mattilsynet.

 

SISTE NYTT

Siste meldinger