Hopp til innhold

- Burde vært ærlig fra første stund

Informasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen sier at den katolske kirken burde vært helt ærlig om overgrepene i egne rekker og dermed unngått det han kaller en mediekrise.

Den katolske kirken i Trondheim/Georg Müller

Georg Müller (innfelt) gikk uventet av som biskop i den katolske kirke i Trondheim i juni i fjor. Nå har han innrømmet seksuelle overgrep mot en altergutt.

Svein-Tore Bergestuen

Informasjonsrådgiver i Geelmuyden Kiese, Svein Tore Bergestuen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– De har vel ikke helt skjønt at de er oppi en krise, og det er litt rart, sier Bergestuen, som jobber i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

To kriser

Bergestuen sier at det i saken om seksuelle overgrep i den katolske kirke i Norge, løper to parallelle kriser. Den ene krisen handler om selve overgrepene, noe han mener de har håndtert på sedvanlig vis.

«Som en stat i staten», ifølge Bergestuen.

– Når dette kommer til overflaten så blir det i tillegg en mediekrise. Når de prøver å lese den på samme måte, så går det fryktelig galt, sier han.

– Alt vil komme for en dag

Bergestuen sier at det verste man kan gjøre er å ikke snakke sant fra første stund, for alt vil komme for en dag og det vil alltid slå tilbake.

– Det at du ikke legger alle kortene på bordet, gjør at du står med ryggen mot veggen hele tiden. Det kommer hele tiden ting som strider mot det du har sagt, og du blir drevet fra skanse til skanse, sier han.

Bergestuen sier at fokuset dermed flyttes fra den faktiske saken, til hvordan man forsøker å skjule, holdte ting hemmelig og hvordan man håndterer saken.

– Det har vi sett i mange situasjoner innenfor politikken og i kriser i politikken. Når man ikke har vært ærlig i utgangspunktet, blir hvordan du håndterer saken et mye større tema enn utgangspunktet var, sier han.

AKTUELT NÅ