Beskyldte Brende for å støtte fascisme

– Det er uhørt at vi har en utenriksminister som omgås fascister og støtter dem, sa Bjørn Nistad om Børge Brende under NRK-debatten.

Det var en opphetet debatt om spenningen mellom Ukraina og Russland. Det toppet seg med at Bjørn Nistad halvveis ut i debatten gikk til verbalt angrep på utenriksminister Børge Brende.

SE VIDEO: Bjørn Nistad sjokkerte alle da han beskyldte utenriksminister Børge Brende og andre vestlige ledere for å hylle fascisme.

Den betente situasjonen på Krim-halvøya og utviklingen i Ukraina var tema for programmet «Debatten» på NRK 1 torsdag kveld.

Til tider var det en ganske opphetet debatt som toppet seg med at Bjørn Nistad, som har doktorgrad i russisk historie, halvveis ut i debatten avbrøt innlegget til utenriksminister Børge Brende og gikk til verbalt angrep på ham.

– Nei, utenriksminister! Jeg har en kjæreste som er fra østlige deler av Ukraina. Hun er rimelig forbannet på at vestlige politikere som deg hyller fascistene. Det er uhørt at vi har en utenriksminister som omgås fascister og støtter dem, sa Nistad høyt og rettet pekefingeren sin mot Brende.

Forsvarte russernes militære aggresjon

Idet utenriksministeren ble avbrutt av Nistad, snakket han respekten for titusenvis av mennesker som har demonstrert og kjempet for sine rettigheter i Ukraina.

Før dette hadde Nistad, som er forfatter av boka om Tsar-Russlands utenrikspolitikk, uttrykt et prorussisk syn og forsvart den militære aggresjonen Russland har utvist på Krim-halvøya.

Mange av krimrusserne ser på dem som har erobret makten i Kiev som radikale nasjonalister, og frykter at de selv står i fare for å bli «annenklasses borgere» i et Ukraina vendt mot vest. Nistad uttrykte dette flere ganger under debatten.

Han kritiserte også vestlig innblanding i Ukrainas indre anliggende og forsvarte handlingene til Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

Historiker Bjørn Nistad

Bjørn Nistad uttrykte et prorussisk syn og forsvarte den militære aggresjonen Russland har utvist på Krim-halvøya.

Foto: Skjermdump fra Debatten

– Det er faktisk grenser på hva man skal finne seg i

Brende reagerte sterkt på Nistads sjokkerende utblåsning:

– Det er faktisk grenser på hva man skal finne seg i å bli beskyldt for. Hundretusenvis av mennesker har stått i 25 minusgrader og demonstrert på Uavhengighetsplassen. Det gjorde disse menneskene fordi de ville kvitte seg med den korrupte Janukovitsj. De ville ha et nytt regime. De ville ha friheten sin tilbake, sa Brende.

Brende synes det var sjokkerende at Nistad forsvarer Janukovitsj og mener at Ukraina begikk brudd på folkeretten ved å avsette ham.

– Det er nesten ikke verdt å bruke mer tid på, sa Brende.

Norge skal støtte Ukraina økonomisk

Brende var torsdag i den ukrainske hovedstaden hvor han hadde samtaler med den nye regjeringen i landet. Han møtte blant andre fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

Overfor ham understrekte Brende at Norge tar avstand fra Russlands folkerettsbrudd og akter å støtte Ukraina i den vanskelige tiden. Men det forutsetter også at landet gjennomfører økonomiske reformer.

– Russland bærer ikke på ansvaret for tragedien i Ukraina

Etter Nistads mening, er situasjonen i Ukraina i dag en tragedie, men ”det er kyniske vestlige politikere og på ingen måte Russland som bærer ansvaret for den.

Derfor mener han det er urettferdig å anklage Russland for innblanding i Ukrainas indre anliggender. Hans kommentarer ble møtt med motstand fra flere andre debattanter enn Brende.

Hans argumenter ble også diskutert på sosiale medier torsdag kveld.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger