- Lærere bør advare mot Scientologikirken

- Lærere bør advare elevene mot Scientologikirken og enhver bevegelse som forsøker å skaffe seg makt ved å manipulere.

Scientologitest, Kaja Bordevich Ballo
Foto: Grafikk: NRK

Det sier Bjørn Leiv Gulbrandsen, som selv er religionslærer ved Randaberg videregående skole og også leder for Fagrådet for livssyn og etikk i Utdanningsforbundet, til nrknyheter.no.

- Skaper avhengighetsforhold

Etter at den 20 år gamle datteren til SV-politikeren Olav Gunnar Ballo tok sitt eget liv etter å ha fått resultatene av en av Scientologi-kirkens personlighetstester, finner han grunn til å advare.

Det å lage en personlighetsvurdering og trykke på enkeltmenneskers ømme punkt, er et grovt overtramp i seg selv.

Bjørn Leiv Gulbrandsen om Scientologikirken

- De selger en test for så å selge kurs som skal forbedre personen. Slik lager de business på å skape et avhengighetsforhold, sier Gulbrandsen og mener at lærere bør advare mot nettopp dette.

Han vil også fraråde å kalle scientologi for en religion.

- Dette er en ren forretningsvirksomhet og har ingenting med religion å gjøre. Vi må kalle en spade for en spade, dette er ikke religiøs virksomhet.

- Useriøse tester

Også leder i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, mener lærere bør advare.

- Det bør være et kjernepunkt i religionsundervisningen å advare unge mennesker mot folk som forsøker å skaffe seg makt over andre, sier Paulsen.

Hun har mellomfag i religionshistorie og leder den ene fagforeningen som organiserer religionslærere.

- Norsk Lektorlag er motstander av personlighetstester, både de som tidvis har vært i bruk i norsk skole, og andre typer useriøse tester, sier Gro Elisabeth Paulsen.

Hun synes likevel det er vanskelig å advare mot en spesiell sekt, som for eksempel Scientologi-kirken, siden det finnes mange sekter, bevegelser og kulter.

- Generelt mener vi at vitenskap kombinert med åpenhet er et viktig prinsipp i religionsundervisningen, sier hun.

- Opp til den enkelte lærer

Helga Hjetland
Foto: Haakon Dirk blaauw / NRK

- En lærer har først og fremst forpliktelser overfor lærerplanen. Det vil derfor være opp til den enkelte lærer om han eller hun finner grunn til å advare, sier leder for Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.

- Hetskampanje

Matthias Fosse, informasjonssekretær i Scientologikirken, mener en advaring i skolen vil gjøre unge scientologer skadelidende.

- Advares det mot alt annet som faller utenom den etablerte statskirken? Det finnes scientologer av andre generasjon i skolepliktig alder, og disse vil bli skadelidende av en slik praksis, sier han og mener at Scientologikirken blir utsatt for en hetskampanje.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger