Hopp til innhold

- Boikott heldagssskolen!

Regjeringa vil innføre heldagsskole, med flere skoletimer fordelt på fem dager. - Barna er i ferd med å bli statens barn, mener forsker Christian W. Beck.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

Vi får stadig mer obligatorisk skole. Skoledagene blir lengre og elevene begynner tidligere på skolen enn før.

Christian W. Bech

Christian W. Bech

Foto: jenny Nestvold Kanestrøm / NRK

- Nå er det ikke for lite skole som er problemet lenger, jeg tror vi har passert grensen for hvor mye skole samfunnet tåler, sier Christian W. Beck ved Pedagogisk forskningsinstitutt ved UiO.

- Velg selv!

De fleste barna i Norge går på skolen fra mandag til fredag, men i enkelte distriktskommuner går de yngste barna på skole bare fire dager i uka. Gammeldags, mener noen, men Beck mener ordninga bør ivaretas.

- Elever som går på skolen fire dager i uka, får en dag fri, og er derfor mer opplagt når de er på skolen. Jeg tror mindre undervisningstid gir bedre opplæring, sier han.

(Saken fortsetter under avstemningen).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Og du har faktisk loven på din side dersom skolen din har beslutta å innføre firedagers skoleuke. Skoleloven sier nemlig ingenting om hvor mange dager elevene må være på skolen, loven regulerer bare antall uketimer. Og de yngste elevene har så få timer, at de går utmerket inn i ei firedagers skoleuke, skal vi tro Beck.

- Hvis en firedagersskole passer lokalsamfunnet ditt bra, så hold på det! Alle bør velge den skoletiden som gir best opplæring og som passer best, derfor mener jeg lokalbefolkningen selv må avgjøre om elevene skal gå på skolen fire eller fem dager i uka. Generelt mener jeg ei firedagersuke er den beste løsninga, sier han.

- Statens barn

Men det skal nok mer til for å stoppe regjeringas planer om å innføre heldagsskolen. Kunnskapsminister Solhjell og hans kollegaer ønsker å øke skoleuka med ytterligere flere timer, og flere skoler prøver ut ordningen nå.

Beck er slett ikke begeistra for regjeringas forslag, og mener de er altfor opptatt av å gjøre det godt på pisatesten.

- Jeg tror regjeringa, med Solhjell i spissen, har panikk. De er livredd for at vi skal gjøre det dårlig på neste PISA-test. De ønsker 100 % statlig kontroll, og er dessverre i ferd med å gjøre barna til statens barn, sier han.

Beck mener dette fører til ei dårligere oppvekst og dårligere opplæring, og oppfordrer foreldre som synes 4-dagersordninga fungerer, til å tviholde på den.

- Foreldrene skal forstette og ha barna i en 4-dagersskole. Så fremt loven ikke endres mener jeg de bør boikotte 5-dagersskolen. Myndighetene har ingenting å fare med, sier han.

Lærer like mye

Men kan barn som går på skolen i fire dager lærer like mye som dem som går på skolen i fem dager? Det er Beck overbevist om de kan.

- Det er faktisk snakk om bare 1,2 timer per skoleuka. Det vil si at elever som går på skolen i fire dager må være tjue minutter lengre på skolen enn de som ar undervisning i fem dager. Så dette er egentlig ikke et problem i det hele tatt, sier han.

Beck har forsket på dette området lenge, og synes utviklinga er interessant. Han forteller at det også var forskjeller i skolegangen før i tida. Da hadde elevene på landet undervisning annenhver dag, mens byelevene var på skolen hver dag. Resultatet var likt for begge grupper.

- Ei undersøkelse fra den tida viser at elevene som gikk annenhver dag på skolen, og de som gikk hver dag, oppnådde akkurat samme resultat på eksamen. Antall skoledager har altså liten betydning, sier han, men presiserer at det selvfølgelig er avhengig av et minimum med undervisning.

Vanskelig i praksis

Før i tida var mor hjemme og vasket klær og passet barn, mens far var på jobb og tjente penger. Slik er det ikke lenger. Nå er både far og mor på jobb, og da øker samtidig behovet for barnepass. Da kan det bli vanskelig å få ei 4-dagers skoleuke til å fungere i praksis. Det krever jo at en av foreldrene er hjemme en dag i uka, de må i alle fall skaffe seg barnepasser.

- Jada, jeg skjønner godt at det kan bli problematisk for foreldre som jobber fulltid, det er derfor foreldrene og skolen må bestemme dette i fellesskap, avslutter Beck.

AKTUELT NÅ