Feltprest: - Ante ikke at sorg var så vondt

Presten Roald Linaker har spurt Gud hvordan sønnen kunne bli tatt fra ham, men har ikke fått noe entydig svar. – Jeg har lært meg å leve med disse spørsmålene, sier han.

Roald Linaker intervjuet i sendingen "22. juli - Ett år etter" om å ha mistet sønnen på Utøya.

Roald Linaker intervjuet i sendingen '22. juli - Ett år etter' om å ha mistet sønnen på Utøya

Roald Linaker er feltprest og tidligere ordfører i Bardu. Sønnen hans, 23 år gamle Gunnar Linaker, var en av dem som ble drept på Utøya. Søsteren, Hanne, var også der. Hun overlevde etter å ha gjemt seg under en busk.

Året som har gått har vært vondt, forteller Linaker.

Roser utenfor Domkirken

– Det har gjort godt å snakke om kjærlighet oppi alt det vonde, sier Roald Linaker. Her har folk lagt ned roser utenfor Oslo Domkirke.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har jobbet som prest i mange år og har støttet mange i sorg. Jeg hadde aldri skjønt at det gjorde så vondt. Hvis ikke vi hadde fått Hanne tilbake, ville det ikke bare blitt dobbelt så vondt, det hadde blitt umulig, sier han.

Han forteller at det at hun kom tilbake, hjalp dem veldig. Han sier de bestemte seg for at de måtte ta tak i livet, ikke minst for hennes del, og for at de alle skulle komme videre.

– I noen timer visste vi jo ikke hvor noen av de var. Jeg kan nesten ikke beskrive hvor vonde de timene var. Det var avgjørende at vi fikk datteren var tilbake, sier feltpresten til NRK.

Hanne har klart å fullføre andreklasse på videregående og skal starte på det siste året til høsten.

Vil ikke hate

Hanne fikk mye hjelp av skolen og familien har også fått mye støtte. Linaker forteller at han er glad for at de ble rådet til å ta imot hjelp.

– Jeg er glad for at vi gjorde det. Det opplevdes som omsorg, det opplevdes som kjærlighet. Det var viktig for oss å stå sammen, å gjøre ting i lag og å sørge sammen.

– Dette med tilgivelse og sinne. Er det rom for sinne og hat her?

Linaker forteller at han var full av aggresjon i starten, men at det har dempet seg. Han sier han bruker lite tid på gjerningsmannen, han håper bare at han blir passet på.

Linaker forteller videre om en nordmann som overlevde Auschwitz. Prestenspurte ham hvordan han kunne leve livet etterpå og han sa at han bestemte seg for ikke å hate.

– Hat binder så mye energi, det er så destruktivt at vi ikke kommer videre. Men det er lov å være sint, sier han.

Fikk tatt farvel

En fullsatt Oslo Domkirke

Roald Linaker fulgte gudstjenesten i Oslo Domkirke søndag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sønnen ble brakt til sykehus fra Utøya og ble holdt kunstig i live lenge nok til at familien rakk fram for å ta farvel. Det var viktig for dem.

– Vi kom til en pustende og sovende Gunnar. Det var en veldig hjelp for oss i sorgarbeidet. Det var fint, sier pappaen.

Han sier de er takknemlige for at de fikk den tiden med sønnen.

Oppi all sorgen syns hans det har vært godt at de har fått snakke om lys og kjærlighet, slik som også var tema for prekenen til Preses Helga Haugland Byfuglien i Oslo Domkirke i dag.

– Det er viktig for meg å bruke denne hendelsen til å få bygget et enda bedre samfunn. Det ville Gunnar ha satt pris på, sier Roald Linaker.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger