- Anser oss ikke ferdig med saken

Bellona-leder Fredrik Hauge mener rapporten fra Vest Tank ikke gir et endelig svar på hva som var i tankene som eksploderte i Gulen.

Bellonas leder Frederic Hauge

Bellonas leder Fredrik Hauge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Statens forurensningstilsyn (SFT) har gått gjennom bedriftens rapport og konkludert med at ikke var last fra de omstridte lasteskipet " Probo Emu" som brant under eksplosjonene.

- Jeg mener at SFT her har latt bedriftens informasjon ligge til grunn. Vi anser oss ikke ferdig med saken og det håper vi heller ikke etterforskningen gjør, sier Hauge.

SE: - Er ikke ferdige

- Undersøk nærmere

- Man sier her at dette ikke er avfall fra "Probo Emu". Hvis så er tilfelle så er det grunn til å undersøke om de tankene som eksploderte kan ha hatt tilsvarende kjemiske svovelforbindelser fra andre typer avfall som har ligget i bunnslam og er blitt spredt til miljøet ved denne eksplosjonen, sier Hauge.

Han mener Bellona fortsatt ikke har fått noen god forklaring verken på hvorfor det ekploderte eller hva det er som er sluppet ut.

- Hvor god er kontrollen av avfall som blir tatt hånd om på et anlegg som Vest Tank?

- Det er flere ved bedriftens rapportering som vi stusser over, blant annet når de første prøvene kom fra Trafigura, det selskapet som eier skipet som har sendt avfall opp hit i 2006. Deretter antok man at det luktet hydrogensylfid, men dette kan jo veldig fort ha vært andre og mer farlige svovelforbindelser, sier Hauge.

Ventet seks uker

Hauge sier det overhodet ikke er tilfredstillende at SFT ventet hele seks uker med å ta egne prøver.

- Hele den offentlige håndteringen av denne saken bør gjennomgås. Dette er en bransje hvor vi fra tid til annen opplever juks og fanteri, vi føler oss ikke trygg på den måten bedriften har operert på og bedriften har fått påpekt flere andre forhold tidligere, uten at noen har satt foten ned, sier Hauge.

- Hva mer kan gjøres for å komme til bunns i dette?

- Hvor er det blitt av det avfallet som bedriften har håndtert, hvorfor er det ikke blitt lagt ved dokumentasjonen til SFT? Hvorfor er ikke de prøvene som er hos politiet blitt analysert, det er flere ting som kan gjøres her for å få en bedre klarhet i dette, sier Hauge.

SISTE NYTT

Siste meldinger