- Anne Orderud Paust var målet

Privatetterforsker Tore Sandberg mener mye peker på at Anne Orderud Paust var målet da drapene ble begått på Orderud gård.

Anne Orderud Paust
Foto: Privat / SCANPIX

Sandberg har gjort en grundig gjennomgang av politiets etterforskning av den mye omtalte Orderud-saken på oppdrag fra de dømte Per og Veronica Orderud.

Nå mener han å kunne komme med nye opplysninger som viser at det ikke var ekteparet Kristian og Marie Orderud som var målet for gjerningspersonen, men datteren Anne Orderud Paust.

Sandberg har funnet et hull i en av skyvedørene i kårboligen der drapene skjedde som han mener kan vise at Anne Orderud Paust flyktet fra gjerningspersonene.

- Det bemerkelsesverdige er at hullet ikke er dokumentert i politiets åstedsmateriale, sier Sandberg i sin gjennomgang på journalistkonferansen SKUP i Tønsberg.

Tore Sandberg viser fram hullet

Tore Sandberg peker på hullet i skyvedøra fra kårboligen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I følge Sandberg måler hullet litt over 9 mm, og passer dermed med et av våpnene som ble brukt i drapene. Noe som gjør at hendelsesforløpet kan bli betraktet helt anderledes.

Han mener at gjerningspersoner dermed ser ut til å ha kommet inn i boligen gjennom hovedinngangen og ikke en knust verandadør som det tidligere har blitt ment.

Dette stemmer også ifølge Sandberg bedre med at hun ble funnet i andre etasjen når hun sov i sokkelen der hovedinngangen var.

- Hvorfor skulle hun løpe opp til fareområdet hvis hun våknet av at de brøt seg inn gjennom verandadøren? Det passer bedre at hun flyktet opp, sier Sandberg.

Sandberg har også blant annet undersøkt verandadørknusingen.

- Vår gjennomgang av den knuste verandadøren viser også at den mest sannsynlig er knust fra innsiden ved hjelp av en glasskjærer, og ikke utsiden, sier Sandberg.

Sandberg mener derfor at gjerningspersonene hadde knust glasset med vilje for å gi inntrykk av et bestemt hendelsesforløp.

Hvorfor skulle noen ta seg tid til å bruke en glassskjærer etter at drapene?

- De har hatt tid og valgt å tilrede åstedet slik jeg tolker det, sier Sandberg.

Nytt vitne

Sandberg forteller også om et nytt vitne som har stått fram for hans etterforskning.

- Vitnet hørte tre smell rundt tidspunktene for drapene. Deretter beveget vitnet seg mot gården og så to personer foran kårboligen.

Hvorfor skulle noen ha blitt på stedet på utsiden av huset etter drap?

- Jeg tolker det dithen at noen stod vakt mens åstedet ble ordnet.

Hvorfor har ikke vitnet stått fram før?

- Han har forklart meg det, men jeg kan ikke si noe detaljert om det fordi det vil identifisere vitnet.

Teorien var konflikt om gård

Veronica Orderud på SKUP-konferansen

Drapsdømte Veronica Orderud sitter i salen og hører på Tore Sandberg.

Foto: Tone Staude / NRK

Per Orderud er sønnen til Kristian og Marie Orderud og bror til Anne Orderud Paust. Ett motiv for drapene skal ha vært ein konflikt mellom Per og Veronica Orderud og foreldrene hans om overtakelse av gården, ifølge dommen.

- Jeg mener politiet for raskt knyttet etterforskningen til gårdskonflikten, og at det var galt å så tidlig si til media at dette så ut til å være motivet. For det trenger det ikke være, sier Sandberg i dag.

Det er Stiftinga for ei Kritisk og Undersøkjande presse (SKUP) som har invitert den erfarane journalisten og etterforskaren Tore Sandberg til SKUP-konferansen i Tønsberg for å fortelle om de nye funnene.

Rundt 600 journalister sitter i salen mens Tore Sandberg presenterer sin etterforskning, og det han mener er viktige nye funn som gjør at saken peker i en annen retning.

Skeptisk

Finn Abrahamsen

Finn Abrahamsen fra sin tid i politiet (arkivbilde)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

På konferansen møter Sandberg med sine opplysninger nå Finn Abrahamsen i en paneldebatt, og den tidligere politietterforskeren er skeptisk til det som legges fram.

- Jeg ser det mest bare som en teori, sier Finn Abrahamsen.

Han er ikke helt enig i det som legges fram, og mener det er flere forhold som ikke henger sammen i det Sandberg nå legger fram som nye opplysninger.

TROR DU SAKEN BLIR GJENOPPTATT?

SISTE NYTT

Siste meldinger