NRK Meny
Normal

- Sikkert flertall for EU-søknad i Alltinget

Sikkert flertall i Alltinget for å søke om EU-medlemskap, sier lederen for Europabevegelsen på Island under dagenes landsmøte i Europabevegelsen i Norge.

Islands Allting i Reykjavik

Islands Allting i Reykjavik.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Både lederen for Europabevegelsen på Island, Andrés Pétursson , og lederen for Europeisk Ungdom på Island, Sema Erla Serdar, er temmelig sikre på at det blir flertall i Alltinget for at Island skal søke om medlemskap i EU.

Høringen starter i morgen

Alltinget er godt i gang med behandlingen av regjeringens forslag om å søke. I morgen begynner utenrikskomiteens omfattende høring. Regjeringen har lovet at alle islendinger som vil skal få anledning til å gi uttrykk for sin mening.

Andrés Pétursson

Lederen for Europabevegelsen på Island, Andrés Pétursson.

Foto: NRK

Andrés Pétursson tror ikke det blir noen votering i Alltinget før ut i august en gang. Det vil gå fra fem til åtte uker før høringen er ferdig og Alltinget kan avslutte behandlingen med sin avstemning.

- 36 av 63 vil si ja

Andrés Pétursson fortalte Europabevegelsens landsmøte i Oslo at hans analyse i dag går ut på at 36 av de 63 medlemmene i Alltinget vil si ja, 13 vi si nei mens 14 er usikre. Han tar det for gitt at de fem partiene i Alltinget vil stille sine representanter fritt når det skal stemmes.

Andrés Pétursson sier at den fiskeriavtalen Island får med EU vil ha største betydning når det islandske folket til sjuende og sist skal ta en avgjørelse gjennom en folkeavstemning.

Lenge til folkeavstemming

Han tror det vil gå mellom halvannet og to år før en folkeavstemning vil kunne holdes. Det er også behov både for en endring av Grunnloven og et nytt Alltingsvalg før et eventuelt EU-medlemskap vil kunne være en realitet.

Andrés Pétursson at det er en blanding av frykt på grunn av finanskrisens virkninger på Island og en alminnelig positiv tro på EU, som gjør at et flertall av både politikerne og folk flest mener det er greit nok å søke om medlemskap. Når det så blir spørsmål om Island virkelig skal bli medlem, sier Pétursson at de siste meningsmålingene tyder på at 40% er for medlemskap, 40% er mot og 20% vet ikke.

Frisvold ny norsk leder

Paal Frisvold er valgt til ny leder for Europabevegelsen i Norge. Han tar over som leder etter Svein Roald Hansen. Frisvold er for tiden i miljøstiftelsen Bellona og har tidligere drevet rådgivningsbyrået Brusselkontoret.

Arve Thorsvik var innstilt av valgkomiteen, men trakk seg da Frisvold ble lansert under valgmøte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger