Hopp til innhold

- Alle er fildelere i dag

– Laster du ned én film eller én sang, kan du bli identifisert, sier advokat Rune Ljostad.

Fildelere

Ved hjelp av brukervennlige torrentprogrammer kan de fleste laste ned og dele ulovlig på nettet i dag.

Foto: MAGNUS JONSSON / AP

I Norge er man ifølge åndsverksloven kriminell dersom man laster ned en TV-serie eller film fra et sted som Pirate Bay, selv om man bare gjør dette én gang.

Beslag i fildelingssaken - Jens Kristian Roland

Politioverbetjent Jens Kristian Roland med bevismaterialet 40-åringen i Rogaland som ble tatt i forbindelse med storaksjonen tirsdag.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Politiet i Norge har så langt ikke slått ned på enkeltpersoner som driver med ulovlig nedlastning, men tirsdag ble en 40 år gammel mann i Rogaland pågrepet etter rettsling anmodning fra belgisk politi. Politiet beslagla datautstyret hans og tok mannen inn til avhør.

– Han har stilt datakapasitet tilgjengelig, så dette handler ikke om ordinær fildeling. Men han var med i et stort internasjonalt nettverk, sier Jens Kristian Roland i Rogaland politidistrikt, som ledet aksjonen i Norge.

Les også: Storaksjon mot fildelere i Europa

Det er vanskelig å oppdrive tall på hvor mange nordmenn som driver med ulovlig fildeling på ulike nivåer, men ekspertene er ikke i tvil om at det er mange.

– Politiet henlegger nesten alt

Advokat Rune Ljostad i Simonsen advokatfirma er musikk- og filmbransjens piratjeger. Han påpeker at ikke all fildeling er ulovlig, men at det handler om opphavsrett.

– Hvis kilden har gjort noe ulovlig, så gjør du også noe ulovlig ved å laste ned filen, sier han.

Bare i 2008 anmeldte Simonsen advokatfirma et hundretalls saker i Norge, men opplever hvert år at svært få saker blir fulgt opp av politiet.

– Så og si alt blir henlagt. Politiet ser kun på de aller mest alvorlige sakene, og har i gjennomsnitt fulgt opp én sak i året de siste årene.

Det har vært kilden til det ulovlige materialet som har blitt rettsforfulgt i de sakene vi kjenner i Norge de siste årene, blant annet i Max Manus-saken og Pitbullterje-saken.

Les også: Norske fildelere kan bli navngitt

max

Selskapet Altibox måtte møte i Høyesterett etter at en av kundene lastet opp Max Manus-filmen ulovlig.

Foto: Frank André S. Bremnes

Løsningen er et varslingssystem

Ljostad mener problemet er at forbrukerne i dag oppfatter det ulovlige tilbudet som det beste, fordi det er gratis.

– Det er viktig at de lovlige tilbudene er attraktive, og at de ulovlige blir mindre attraktive og vanskeligere tilgjengelig. Det er også viktig at risikoen for å bli tatt er større.

Han mener en løsning er å igangsette et varslingssystem fra internettleverandøren.

– Første gang en abonnent har lastet ned noe ulovlig, bør han få tilsendt en e-post fra internettleverandøren eller medietilsynet hvor han blir informert om at det han gjør er ulovlig og at det kan få rettslige konsekvenser.

Så langt har ikke internettleverandørene i Norge vært villig til å gå med på et slikt system.

Les også: Advarer mot overvåking
Les også: Nå skal fildelerne tas

50-100 personer driver stort

Simon Eriksen Valvik står bak dokumentarfilmen Urospredere som handler om fildeling i Norge. Han har intervjuet flere av bakmennene i miljøet, og har en bedre oversikt enn de fleste

– Det forundrer meg ikke at en person er blitt pågrepet i Norge som en del av et stort nettverk. Jeg antar at det er mellom 50 og 100 personer i Norge som driver veldig aktivt med dette, sier han.

Antallet personer som driver med fildeling i mindre grad er veldig stort.

– Alle kan kalles fildelere i dag. Barn som vokser opp blir opplært av eldre søsken, for alt er så tilgjengelig. Det er ingen måte å stoppe det på, slik jeg ser det. Hvis man legger ned et torrentnettverk, kommer det bare et nytt. Men man kan begrense det ved holdningskampanjer, sier Valvik.

– Mange leker litt katt og mus

I USA har det vært mange saker hvor enkeltpersoner har blitt saksøkt etter å ha lastet ned filmer og musikk på internett. Så langt har ikke dette skjedd i Norge, selv om mange driver med akkurat det samme her.

Eirik Solheim

Eirik Solheim, redaktør i NRK Beta, tror ikke politianmeldelser er løsningen på problemet.

Foto: unknown / NRK

Eirik Solheim, redaktør i NRK Beta, mener vi kan dele fildelerne inn i to hovedgrupper.

– Det er de som går inn på Pirate Bay og laster ned noe i ny og ne, også er det de som er en del av et stort nettverk som opererer litt mer i det skjulte.

Han mener at motivasjonen for de som driver stort er ære og berømmelse i sitt miljø.

– Det er konkurranse hvor det gjelder å være først ute med en film eller programvare. For mange er dette en spennende hobby, og føles litt som en «katt og mus»-lek.

Han tror ikke politianmeldelser er løsningen på problemet.

– Jeg tror ikke man får stoppet fildeling med politianmeldelser og beslagleggelse. Jeg tror det er mer effektivt med Spotify og andre lovlige tjenester som er brukervennlige og gir folk det de vil ha, sier Solheim.

AKTUELT NÅ