- Aldri vært flere i jobb

- Vi har aldri noengang hatt flere i jobb i Norge enn i dag. Nå må vi jobbe for å opprettholde dette i tida framover, sa finansminister Kristin Halvorsen da hun la fram det reviderte nasjonalbudsjettet.

Kristin Halvorsen
Foto: NRK

- Vi opplever nå en situasjon med historisk sterk vekst. Den har ikke vært høyere siden 1971, og vi må tilbake til 60-åra for å finne en tilsvarende lang periode med så kraftig vekst i økonomien, sa Halvorsen.

Les også:

Finansministeren understreket at regjeringens viktigste oppgave nå er å dempe kostnadspresset, blant annet ved å hindre økt rente.

Derfor holder hun igjen på pengebruken, selv om staten får over 50 milliarder kroner mer i inntekter fra olje- og gassvirksomheten enn man tidligere har anslått.

Skrøt av sysselsettingen

Situasjonen på arbeidsmarkedet var øverst på skrytelista til finansministeren:

- Vi har hatt den høyeste vekst i antall sysselsatte noensinne, og aldri har flere vært i jobb i Norge noengang, sa Halvorsen. Men hun advarte om at de ekstremt gode tidene nå er i ferd med å ta slutt, og at veksten i økonomien komvil flate ut i tida framover.

- Da er det viktig at vi holder fullt fokus på å opprettholde den lave arbeidsløsheten.

Hun tok også for seg sammenhengen mellom arbeidsløshet og rente:

- Ingen kan klare å holde en unormalt lav rente og samtidig så lav arbeidsløshet.

Mener rentenivået er normalt

Finansministeren mente at rentenivået i dag ligger på et mer normalt nivå, selv om det er atskillig høyere enn det Norges Bank spådde i 2005.

- Det kommer av at veksten i økonomien har vært sterkere enn man trodde, og skyldes ikke en ekspansiv politikk fra regjeringens side.

Det finansministeren forklarer er at renteøkningen ikke skyldes at regjeringen har brukt for mye penger, tvert imot har den forsøkt å holde igjen og bruker atskillig mindre oljepenger enn det den har hatt anledning til i følge den såkalte handlingsregelen.

Alt om nasjonalbudsjettet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger