NRK Meny
Normal

- Aldri mer til Nigeria

Med ansiktet mot skipsdekket og et maskingevær i nakken måtte kaptein Jarle Johansen kapitulere og overgi seg til de nigerianske gisseltakerne.

Roger Bjerkås (t.v) og Jarle Johansen
Foto: Rune A. Hansen, NRK

Det var aldri snakk om fysisk mishandling, men skudd fra maskingeværene pepret rundt dem helt fra skuddene smalt i siden på skipet og til de fire gislene forlot landsbyen en uke senere.

Dette kom fra på pressekonferansen i Ålesund i formiddag, der Jarle Johansen fortalte den dramatiske historien.

Se Nigeria-gislene holder pressekonferanse.

Pengekrav

Dramaet startet tirsdag 8. august ved at åtte-ti tungt bevæpnede menn i en gummibåt skjøt på skipet med et maskingevær. Forsyningsskipet Northern Comrade, som lå standby ved en oljeplattform, ble bordet mens mannskapet krøp langs dekk for å ikke bli truffet av skuddene.

 

De pepret skutesiden med maskingevær.

Jarle Johansen

- Jeg prøvde umiddelbart å sette full fart i maskinen, men det var for sent, forteller kaptein Jarle Johansen. Han ble dyttet ned på dekk og ble liggende med et maskingevær rettet mot nakken.

Gisseltakernes første krav var et rent pengekrav. - Jeg førte dem til safen om bord, der det var 5000 dollar og noen lokale penger som vi håpet ville være nok, sier Johansen. Men det viste seg snart at piratene ville ha mer.

Truende bander

Kaptein Jarle Johansen
Foto: Rune A. Hansen, NRK

Sammen med to av mannskapet fra Ukraina og Roger Bjerkås fra Nordmøre ble kapteinen ført til land og til en murhytte i landsbyen Obiri. Her ble de værende over natten og fikk straks vite at innbyggerne i landsbyen ikke var ute etter å skade dem. Men det ble også snart klart at andre militante grupper var ute etter fangene, og disse var mer truende.

- Det var ungdomsbander delvis i narkotikarus som virket veldig truende, og som holdt oss våkne hver natt med skyting i luften. Det var den truende atmosfæren som førte til at vi fryktet for livet. Vi var reddest for ungdomsgruppene, som var tungt bevæpnet og kunne komme til å sloss om oss gislene, forteller Johansen.

 

Jeg ble ordentlig redd da den bevæpnede ungdomsgruppen kom til landsbyen og ville ha et ord med i laget for å få sin del av pengene. Jeg så for meg at nå begynner de å skyte på hverandre og krangle om oss, og da blir det farlig. Den dagen var det mye krangling og sporadisk skyting.

Jarle Johansen.

Sigaretter og myggolje

Kosten bestod av to måltider om dagen. I tillegg fikk Jarle Johansen og de andre gislene sigaretter og ikke minst myggolje. - Den første natten ble vi angrepet av store svermer med mygg, og siden dette var et malariaområde, fryktet vi for sykdommen.

Lange forhandlinger

Første håp om redning kom fredag 11. august da det var klart at rederiet og myndighetene i Norge og Nigeria hadde nærmet seg enighet om en avtale med landsbyen. Forhandlingene dro imidlertid ut og ventetiden ble lang. Først på tirsdag, etter en uke i fangenskap, ble gislene fraktet ut, først til Lagos og deretter til Ålesund, der de landet i går kveld.

- Jeg forstår bakgrunnen for aksjonen, men ikke handlemåten. Jeg håper myndighetene i Nigeria nå setter seg ved forhandlingsbordet med andre nasjoner og oljeselskapene for å få slutt på kidnappingene, sier kaptein Johansen.

Avtalen som ble gjort denne gangen, var trolig at også landsbyen får en liten del av oljepengene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger