- Afghanistan-retur er farlig

Norge bør slutte å sende afghanske asylsøkere tilbake med tvang, sier Afghanistans ambassadør til Norge.

Sivile drept i Afghanistan i amerikansk luftangrep

En afghansk soldat ser på åstedet der 90 sivile skal ha blitt drept i et amerikansk luftangrep forrige uke. Nå advarer Afgahnistans ambassadør til Norge mot å tvangsreturnere flere asylsøkere.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / REUTERS

- Det er et generelt miljø av usikkerhet i landet, og det er sannsynlig at folk vil lide, sier Afghanistan-ambassadør Jawed Ludin.

Ber om midlertidig stans

Slektinger fortviler etter at 90 sivile ble drept i forrige uke, det høyeste antall sivile som har mistet livet i en enkelthendelse i landet siden 2001.

Les: Sivile drept i Afghanistan

FNs spesialutsending Kai Eide og flere humanitære organisasjoner har advart mot den økte spenningen i Afghanistan, som går utover sivilbefolkningen.

Norge har også tidligere blitt kritisert for å sende mennesker til et krigsherjet og farlig land.

- Tvangshjemsendelse er ikke et nyttig tiltak på dette tidspunktet, sier Ludin til NRK.

Nå ber han norske myndigheter om å midlertidig stoppe all tvangssending av asylsøkere til landet.

Kan ikke forskjellsbehandle

De afghanske myndighetene mener sikkerhetssituasjonen i landet for øyeblikket er usikker, men også når det gjelder tilgangen til mat og andre livsnødvendigheter.

- Situasjonen er nå i ferd med å bli verre på mange måter, advarer Ludin.

Norske myndigheter har hittil i år tvangssendt 34 asylsøkere med avslått søknad tilbake til Afghanstan, og vil ikke innføre midlertidig stopp i returene.

Ekspedisjonssjef Tor Arne Aas i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier vurderer det som trygt, og derfor ikke kan forskjellsbehandle.

- Det er en konkret vurdering av situasjonen for den enkelte person, og vi mener det er forsvarlig å returnere. Det er viktig at disse asylsøkerne behandles på samme måte som andre asylsøkere, sier Aas.

Sultkatastsrofe truer

Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer i dag at fem millioner afghanere er truet av alvorlig matmangel. Bidragsytere har så langt lovet kun en femdel av pengene som er nødvendig for å avverge en katastrofe.

- Store deler av Afghanistan står overfor en krise som skyldes et sammenfall av uheldige faktorer: En hard vinter, høye matpriser, tørke og økende usikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Oxfam ber verdenssamfunnet handle raskt for å avverge humanitær katastrofe.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger