Hopp til innhold

- Å drive med hasj er å leke russisk rulett

Som 17-åring fikk Dag Henriksen en psykose og ble tvangsinnlagt. Ferske studier viser at røyking av hasj øker sjansen for utvikling av psykoser.

Dag Henriksen

34 år gamle Dag Henriksen fikk en psykose da han var 17 år gammel. I dag er han uføretrygdet.

– Det smalt i hodet mitt. Da kjente jeg at jeg fikk vrangforestillinger og ble kjempeparanoid med en gang.

Psykosen kom som lyn fra klar himmel.

Dag Henriksen

Dag Henriksen begynte å røyke hasj som 15-åring.

Han hadde vært på en ukes ferie med foreldrene, og hadde ikke hatt hasj tilgjengelig. Da han kom hjem igjen røykte han det han selv kaller en ordentlig bombe. Det endte på Blakstad sykehus.

Innebygget sårbarhet

– Jeg var den yngste der. Det var forferdelig å være innelåst som 17-åring.

– Kan det ha vært andre faktorer som gjorde at du fikk en psykose?

– Jeg mener helt klart at det hasj-misbruket jeg drev med har gjort utslag på min psykose. At det kanskje ligger litt latent, en sårbarhet, det kan jo være. Men det som gjorde utslaget var helt klart hasjmisbruket.

Faglig uenighet

Diskusjonene om hvor farlig cannabis egentlig er, har versert lenge. Også rusforskere har talt for en legalisering av stoffet.

Gjennom en rekke studier har forskere ved Haukeland universitetssykehus nå funnet at bruk av cannabis kan øke risikoen for å utvikle psykose.

Else-Marie Løberg

Else-Marie Løberg er en av forskerne som har funnet en sammenheng mellom bruk av cannabis og psykose.

– Vi har flere ulike forskningsresultater som bekrefter at det er en sammenheng mellom cannabis og psykose. Cannabis er en risikofaktor for psykoseutvikling for noen unge mennesker, sier Else-Marie Løberg, fagsjef ved Divisjon for psykisk helsevern ved Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Enkelte personer er mer disponerte enn andre. Men hvem dette gjelder, kan man ikke vite på forhånd. Hun mener derfor dette er viktig informasjon å få ut til unge mennesker.

– Det vi vet i dag er at noen mennesker er særlig sensitive for det psykoaktive stoffet, THC, i cannabis. For denne gruppen er risikoen for psykose til stede, sier Løberg.

Undersøkelse av 1000 psykosepasienter

Hos personer som hadde brukt cannabis inntraff psykosen tre år tidligere enn hos andre.

– Kult i begynnelsen

Dag Henriksen ble introdusert for hasj da han fikk noen nye kompiser som 15-åring. Også moren til en av kompisene røykte hasj. Det virket som uskyldig moro.

– Det kan være veldig morsomt i begynnelsen, i hvertfall var det det for meg. Jeg lo masse og fikk lattiser og sånn, det var veldig kult. Men etterhvert så ble det ikke morsomt. Det ble bare en vane.

To år etter det første draget fikk livet hans en vending han skulle ønske han kunne vært foruten. Psykosen forandret livet hans. I dag er 34-åringen og tobarnsfaren uføretrygdet.

Plutselig for sent

– Når jeg treffer nye mennesker må jeg si at jeg ikke jobber, og det er veldig vanskelig.

Rusen man får av cannabis er ikke verdt det, mener han.

– Det å drive med hasj er å leke russisk rulett, synes jeg. Plutselig så smeller det, og da er det fort for sent.

Created by InfoDispatcher

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger