Hopp til innhold

- Hadde vært færre spekulasjoner om familien var norsk

Bistandsadvokat Harald Stabell mener det ikke hadde vært like mange spekulasjoner rundt Faiza Ashrafs bortføring dersom hun var etnisk norsk. Han får støtte av seniorforsker Elisabeth Eide.

Harald Stabell på pressekonferansen der politiet opplyste om at Faiza Ashraf var funnet drept

Bistandsadvokaten til familien til Faiza Ashraf, Harald Stabell, på politiets pressenkonferanse torsdag formiddag.

Foto: Morten Holm / Scanpix

For tre uker siden ble 26 år gamle Faiza Ashraf bortført mens hun ventet på bussen ved hjemmet sitt på Haslum i Bærum . Onsdag denne uken ble hun funnet drept i et turområde på Solli i Asker. En 25 år gammel mann er siktet for overlagt drap og frihetsberøvelse . En 28 år gammel mann er siktet for medvirkning.

Harald Stabell er bistandsadvokat for familien til Faiza Ashraf. På en pressekonferanse onsdag sa han at flere medier bør skamme seg for noe av det de har sagt og gjort i forbindelse med bortføringssaken, og at de nærmest bør beklage overfor familien.

– Det har vært grafsing i hennes privatliv på en spekulativ måte som familien ikke kjenner seg igjen i og avviser fullstendig. Det har vært en stor tilleggsbelastning at det har vært spekulert i om familien har vært involvert i bortføringen, og at Faiza selv skal ha iscenesatt forsvinningen, sier Stabell.

Overfor NRK.no ønsker ikke Stabell å trekke fram spesielle medier som etter hans syn har begått overtramp.

– Folk som har fulgt med i saken vet hvilke medier det er snakk om. Noen medier har gått for langt, mens andre har gitt en nøktern og balansert dekning. Det er også enkeltpersoner som har stått fram og spekulert i forhold som siden har vist seg, og etterforskningen har vist, at ikke har hatt hold i virkeligheten, sier han.

Han sier familien er inneforstått med at saken har offentlighetens interesse.

– Tror du en del av disse spekulasjonene har kommet fordi familien er pakistansk?

– Man skal alltid være forsikt med slike ting, men det er fristende å svare ja på det spørsmålet. Hvis det hadde vært en etnisk norsk familie, tviler jeg på at vi hadde fått så mange spekulasjoner rundt så mange forhold som vi fikk her, sier Stabell.

Forskjellsbehanding i media

Elisabeth Eide, seniorforsker i forskningsprogrammet Culcom – Kulturell kompleksitet i det nye Norge, er helt enig med Stabell i at spekulasjoner rundt bortføringen av Faiza Ashraf har kommet fram i media på en annen måte enn dersom det hadde vært snakk om en kvinne fra en etnisk norsk familie.

– Jeg oppfatter at det er en forskjellsbehandling. Det ligger i ryggmargsrefleksen hos journalistkorpset at man tenker litt annerledes når det gjelder kvinner med minoritetsbakgrunn. En av de store journalistiske fortellingene er jo kvinner som blir ofre i sitt eget miljø, sier hun.

Eide sier at det blir en etnifisering av dekningen, at mediene ensidig legger vekt på det etniske og ikke ser på andre faktorer, som for eksempel yrke, utdanning eller andre sosiale sider.

– Det jeg sitter og lurer på i denne saken er hvor kommer kildene fra? Hvem er de? I hvilken grad kan jeg stole på disse kildene, eller har journalistene bare lyttet til sladder, sier Eide.

– Utelukker det ikke

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, utelukker ikke at Stabell har rett.

– Jeg håper han ikke har rett i det, men jeg utelukker det ikke, sier han.

Kokkvold sier at Norge er et lite land og at det alltid vil komme spekulasjoner. Han sier mange av spekulasjonene og ryktene mediene har viderebrakt har hatt sin opprinnelse i det norsk-pakistanske miljøet.

– Men det er helt uholdbart dersom den etniske bakgrunnen skal ha innvirkning på dette. Man skal være like varsom overfor alle, sier Kokkvold.

– Pressen må også få lov til å spekulere, men plikter jo samtidig å være varsom. Hvorvidt enkeltmedier ikke har vært det, vil jeg ikke uttale meg om. Vi får se om det kommer klager, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger