Hopp til innhold

- 250 mill ekstra til Forsvaret

Høyre vil ha 250 millioner kroner ekstra til Forsvaret for å dekke opp de mangler som eksisterer. Klokken 9 startet en lukket høring om problemene i Forsvaret.

Jan Petersen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- 250 millioner kroner er ikke nok, men vi kan omdisponere midt i året og det kan ha en virkning, sier Høyres Jan Petersen til NRK.

Bekymret, ikke provosert

I dag er det lukket høring på Stortinget, og både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen må møte. Der skal de forklare seg om den økonomiske krisen i Forsvaret.

Les disse:

Robert Mood: - Hæren må dobles

Forsvarssjefen må kanskje gå av

Krisen toppet seg da det ble klart at Norge skulle sende færre folk og dårligere utstyr med den nye kontingenten som reiser til Afghanistan. Det hele førte til en turbulent debatt i Hæren hvor Sverre Disen omtalte egne befal som tøvete.

- Hva er det viktigste spørsmålet du vil ha svar på i dag?

- Jeg vil fokusere på Afghanistan og det at planene er endret kraftig i løpet av året, og er blitt mindre ambisiøse, sier Jan Petersen.

Han forteller at han er mer bekymret enn provosert over situasjonen.

Nett-TV: Flere krever at forsvarssjefen må gå av

- Dypt ulykkelig

Forsvarssjef Sverre Diesen

Forsvarssjef Sverre Diesen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hva kan komme ut av denne høringen når regjeringen har flertall?

- Regjeringen har flertall men de bør også lytte. I revidert nasjonalbudsjett ber vi om 250 millioner kroner mer til Forsvaret for dekke opp. Vi kan ikke leve med de problemene Forsvaret har, som få flytimer og få seilingsdøgn, sier han.

- Frp-leder Siv Jensen har sagt at Diesen bør gå av. Befalet har langt på vei sagt det samme. Hva sier du?

- Mitt fokus er ikke der. Jeg vil ordne problemene. Det er en sak mellom Forsvaret og regjeringen. Dette dreier seg om bevilgningen fra Stortingets side, sier Petersen.

- Vil Diesen gjøre situasjonen lettere hvis han sier unnskyld?

Jeg er dypt ulykkelig over ordkrigen. Alle må bidra til å legge det bak seg, og også Diesen selv må være med å løse dette. Vår fokus er rammene Forsvaret har, sier Petersen.

Høringen startet klokken 09.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ