NRK Meny
Normal

Zoolog: – Aldri sett noe liknende

Med en feiende, flott revehale dukket dette ekornet opp til fuglebrettet til Harald Olsen ved Mo i Rana. – Ekstremt sjeldent, jeg har aldri sett noe liknende, sier zoolog.

Ekorn med revehale

NØTTELITEN MED REVEHALE: – Nei det er ikke en rev som er faren, er svaret fra zoologen når han får se bildene av det spesielle ekornet som dukket opp i hagen til Harald Olsen i Rana.

Foto: Harald Olsen

– Kanskje det er et revkorn, spøker Harald Olsen, som fikk det uvanlige ekornet på besøk i hagen sin på Hammarneset ved Langvatnet nord for Mo i Rana.

I år har det vært uvanlig mye ekorn på fuglebrettet.

– Det er to ekornfamilier som har tilhold i nærheten av hagen, og på morgenkvisten er det et yrende liv i bjørka og på plenen, med åtte stykker som spretter rundt og leker.

Sperret opp øynene

Det var på sensommeren det dukket det en ny gjest, som fikk Olsen og kona til å sperre opp øynene. For var det ikke noe rart med ekornets hale.

– En kvit dusk på rompa minner jo mest om en revehale. Og her snakker vi om en skikkelig flott hale. I årevis har vi hatt ekorn rundt husene her, men aldri før har vi sett en Nøtteliten med revehale før.

Har du flere ekorn der med revehale?

– Nei, så du kan si han stikker seg ut. Men de to familiene rivaliserer om maten, og forsøker å jage hverandre bort. Så nå har jeg vært nødt til å lage en ny matingsplass.

Fløteskvett på halen?

Ekorn med revehale

Denne flotte karen dukket opp på fuglebrettet til Harald Olsen i Rana.

Foto: Harald Olsen

Zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum i Oslo ble like overrasket som Harald Olsen da han fikk se bildene av det spesielle ekornet.

– Noe slikt har jeg aldri sett før. For en flott hale. Kjempemorsomt, sier Strømnes til NRK.

Han tror den hvite haletippen skyldes en «genfeil», som kalles partiell albinisme.

Alle celler har i prinsippet alle gener, men også et program for hvilke gener som skal brukes hvor. Her ser det ut til at programmet for farge på haletippen ikke har slått inn.

– Fargene ellers er jo normale. Delvis albinisme kan opptre hvor som helst på kroppen, så det er jo ganske spesielt at det har slått ut akkurat ytterst på halen.

Mer attraktiv blant damene?

Ekornstien, ekorn med revehale

Ekornene har stått f mye underholdning på Hammarneset ved Langvatnet nord for Mo i Rana i sommer. – Den ene familien har laget seg sti i gresset på vei til maten, en. Også rivaliserer de om maten. De har et voldsomt målføre med høg smatting, forteller Harald Olsen.

Foto: Harald Olsen

I naturen er det svært sjeldent at dyr har hvit haletupp.

– Det er reven, noen få hunderaser, stripesjakalen og det søramerikanske mankeulven.

Nøyaktig hvorfor reven har hvit haletipp finnes det ikke noen veldig god forklaring på.

– Det er egentlig et mysterium. Men hypotesen er det handler om kjønnsseleksjon gjennom utallige generasjoner. Hunnene foretrekker noe som er «fint».

Forskere har nylig bevist dette i et forsøk med sebrafinkhanner som fikk pålimt hodefjær.

– De så ut som tullinger, men fikk raskt masse oppmerksomhet hos hunnene. Dette ekornet er mest sannsynlig en hann. Kanskje vi om noen generasjoner vil se flere ekorn med revehale, sier Strømnes.