Yana (6) angrepet av illsint elg

Den store elgoksen la ned ørene og gikk til angrep på 6 år gamle Yana Karlsen midt i skoleturen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En stor kul i hodet, blåveis og brukket tommel er bare noe av det Yana Karlsen (6) sitter igjen med etter det dramatiske møtet med en stor elgokse. I tillegg har hun blåflekker foran og bak på lårene og avskrapning på ryggen, skriver Saltenposten.

– Det kunne gått veldig ille. Nå ser vi de tydelige merkene etter angrepet. Det har gått mer og mer opp for meg at en elg kan gjøre noe sånt, forteller faren Jan Ivar Karlsen til NRK.no.

Skoletur

Datteren var på skoletur på Fauske på mandag da en stor elgokse gikk til angrep ved Erikstad oppvekstsenter.

– Yana møtte på to gutter som fortalte at det stod en elg der hun var på vei, men Yana trodde de kanskje bare tullet og gikk videre, sier Karlsen til NRK.no.

Det var 60 elever som var på tur med fire lærere, skriver Saltenposten. Bare et par hundre meter stod Trygve Kvitle og så det hele gjennom stuevinduet i huset sitt.

– Jeg fulgte med elgen da ungene begynte å gå forbi. Da lå elgen bare der og så på. Så reiser den seg opp. Ei lita jente (Yana red.) kommer alene på gangstien et stykke bak. Uprovosert går elgen til angrep på henne, forteller Kvitle til NRK.no.

6-åring angrepet av elg

Yana Karlsen (6) kunne trygt sitt på Trygve Kvitles fang etter møtet med elgoksen. Kvitle så hele hendelsen fra nabohuset.

Foto: Anders Vanderloock

Dramatisk

Han kastet seg over mobiltelefonen, men siden den var tom for strøm, måtte han ringe politiet med fasttelefonen. Så løp han ned til gangstien hvor hendelsen skjedde.

Hvor dramatisk opplevde du det du så?

– Akkurat da hun ble sparket ned så jeg for meg det verste av det verste. Det var absolutt dramatisk, sier Kvitle.

Til sykehus

Til Saltenposten sier enhetsleder Jan Frode Setså ved skolen at en lærer kom bort til Yana og tok henne med tilbake til skolen. Dit kom også moren Marianna Karlsen og faren Jan Ivar Karlsen like etterpå.

– Da jeg kom til skolen stod ambulansen der og jeg skjønte det var noe dramatisk som hadde skjedd, sier faren.

Datteren ble sporenstreks kjørt til Nordlandssykehuset i Bodø hvor hun måtte i røntgen, blant annet for å undersøkes for hodeskader.

– Alt så greit ut. Nå, noen dager etterpå, går det etter forholdene bra med Yana, forteller Jan Ivar Karlsen.

Ber folk være forsiktige

Elgen som angrep ble raskt sporet opp og avlivet etter at kommunen fikk melding fra politiet om hendelsen. På Fauske sliter de med mye elg i tettbygde strøk.

– Folk bør være forsiktige og ringe politiet hvis de føler seg truet. Det skal sies at dette elgangrepet er det første som har skjedd i vårt område, såvidt meg bekjent, sier viltansvarlig Hilde Holtan i Fauske kommune til NRK.no.

Ulike forklaringer

Mens foreldrene og Trygve Kvitle er overbevist om at elgen angrep Yana, har skolen kommet med informasjon om at skadene skyldes at seksåringen falt etter at hun ble skremt av elgen.

– Det er forskjell i oppfatning skolen har og øyenvitne Trygve Kvitle, sier enhetsleder Jan Frode Setså til Saltenposten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.