Hopp til innhold

Yamaska-saken får etterspill

Mye tyder på skip på størrelse med Yamaska vil bli nektet oppankring nært land langs kysten av Nordland.

«Yamaska»

FÅR ETTERSPILL: Yamaska vær nær ved å havarere i fjæresteinene ved Nesna under stormen i september. Mye tyder på at store skip som dette nektes ankerplass så nært land.

Foto: Lena Kristin Vollen

Dette kan bli et av flere tiltak som Kystverket og sjøfartsmyndighetene kommer til å sette i verk, etter at lasteskipet Yamaska var nær ved å havarere i fjæresteinene ved Nesna i september.

Regiondirketør i Kystverket, Fridtjof Wangsvik, sier til NRK Nordland at saken er diskutert på et møte der både Nordland fylkeskommune og Nesna kommune var representert.

Nektes oppankring

– Det var et konstruktivt møte der vi drøftet ulike problemstillinger knyttet til Yamaska-saken. En konsekvens kan bli at skip av denne størrelsen vil bli nektet oppankring så nært land, sier Fridtjof Wangsvik.

LES OGSå: - Bare flaks forhindret katastrofe

Det var bare kort tid om å gjøre før det liberiaregistrerte lasteskipet Yamaska havnet i fjæresteinene ved Nesna under stormen i september. En slepebåt som tilfeldigvis befant seg i området, fikk sleper ombord i havaristen og fikk bragt skipet bort fra land. Dermed ble en naturkatastrofe avverget i siste øyeblikk.

Langsiktige løsninger

Regiondirektør Fridtjof Wangsvik i Kystverket Nordland

MØTER LOSTJENESTEN: I neste uke skal regiondirektør i Kystverket, Fridtjof Wangsvik ha møte med lostjenesten for å finne en løsning på Yamaska-saken.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– I neste uke skal vi ha et stasjonsmøte på Nordland Sjøtrafikkavdeling i Lødingen der vi skal diskuterte langsiktige løsninger. Der vil flere loser være til stede for å komme med innspill på hvordan vi i framtida kan unngå slike hendelser som med Yamaska, sier Wangsvik.

Det er i dag 13 oppankringsplasser for skip langs Nordlands-kysten, og ifølge Fridtjof Wangsvik vil alle disse 13 nå bli vurdert etter hendelsen med Yamaska.