Ole Dalen

Ole Dalen Paragliding ved verdens ende krever mot og ferdigheter. Lumske vinder kan sende deg milevis innover ørkenen eller langt til havs.

Foto: Ole Dalen

Ørkensurferen

Kysten langs Namibia kalles ikke Skeleton Coast for ingenting. Men det skremmer ikke paraglider Ole Dalen.

En kald januardag bestemmer Ole Dalen seg. Han er lei av å se paraglideren støve ned i kjelleren i Bodø. Mørketida setter en effektiv stopper for den store lidenskapen. Han har litt ferie til overs, og etter et raskt søk på nettet finner han drømmemålet.

– I Namibia er solgangsbrisen nesten konstant, og vinden kan ha stabil retning i månedsvis. Her er det øde strender med endeløse sanddyner på ene siden og Atlanterhavet på den andre.

Sand, himmel og hav

En time etter at flyet lander i Namibia er Ole Dalen klar for paragliding. På forhånd har han knyttet kontakt med den erfarne paragliderpilot Alex Stauch.

– Han har flydd her nede i nesten 30 år er en slags lokal helt. Jeg visste han kunne lære meg mye.

Selv om Ole har over 15 år med flyging bak seg blir læringskurven bratt. Alex tar han med til Laangsand rett ved byen Swakopmund.

– Får du sand inni paraglideren er det farlig. Skjermen mister løfteevne, og du kan styrte eller miste kontrollen. Og bare det å komme seg opp de flere hundre meter høye sanddynene er en utfordring, sier Ole Dalen.

Han lærer seg å bruke skjermen som en drage til å trekke han opp til toppen. Så er det å sette utfor.

– Den følelsen er vanskelig å forklare. Vi som driver med paragliding vet jo hvorfor fuglene synger. Det er noe med utsikten. Kun sand, himmel og hav.

Paragliding i Namibia.

Se mer av Oles paragliding her (obs: ekstern lenke).

Drømmen om Sandwich Harbour

De mest kjente paraglider-destinasjonene er Frankrike og Spania. Ikke mange kommer til Namibia for å fly, og for paraglideren Alex Stouch er det helt ok.

Et av det mest spektakulære stedene å fly er ørkenen ved lagunen Sandwich Harbour på Atlanterhavskysten.

– Vi vil holde Sandwich Harbour hemmelig. Det er utvilsomt en av de mest spektakulære stedene å fly, men også farlig. Derfor lar jeg bare erfarne piloter fly her.

Alle som har ferdes i ørkenen vet at det ikke er ufarlig. Plutselige sandstormer kan forvandle landskapet på et øyeblikk. I kystlandet Namibia er havtåke også en utfordring.

– På nettet hjemme i stua leste jeg om Sandwich Harbour. Det er et spektakulært sted, som du ikke finner noen andre steder i verden. Ett svært området som bare består av enorme sanddyner. Ingenting vokser her.

Turen går gjennom 40 kilometer med ødeland i jeepen til Alex Stouch. På veien får Ole høre om ei stygg ulykke som skjedde i fjor.

– En tysk paragliderpilot fløy her og ble overrasket av havtåke. Han så ingenting og mistet fullstendig retningssansen. Han endte opp med å styrte i ørkenen og knakk rygg og hofte. Det var litt av et styr å få han til sykehus. For her er det ingen redningshelikopter som kommer og redder deg.

I dag er det også tåke.

Sand, himmel og hav

Drøye svinger. De dyktigste pilotene kan fly loop med skjermen sin.

Foto: Ole Dalen

Kniv og vann

Etter at tåka har lagt seg får Ole Dalen sjansen til å sette utfor de 150 meter høye sanddynene.

– Vi visste at havtåke kan komme plutselig, og være farlig. Ikke bare tenker du på at folk har skadet seg der, men det er ikke enkelt å finne landingssted mellom lange sanddyner i tåka. Det er bakdelen med dette fantastiske stedet.

Ole har med seg ekstra kniver i tilfelle han må kutte linene ved landing i havet. Ei ekstra stor vannflaske ligger i seletøyet i tilfelle han blir blåst innover ørkenen.

– Jeg hadde også med VHF radio, men ble overrasket av at ingen andre hadde det på plass på et sted uten mobildekning. En redningsaksjon hadde blitt svært vanskelig uten kommunikasjonsmuligheter.

– Pargliding er for alle

Paragliding startet i det små på 1970-tallet og ble utviklet fra gamle fallskjermer. Men det var først på 1980-tallet at de første vingene ble skikkelig utviklet og kom for salg. I Norge konkurreres det i langdistanseflyging og akrobatikk.

Selv uten motor kan paraglideren holde seg timevis i lufta og fly hundrevis av kilometer. Verdensrekorden er 502,9 kilometer, satt Sør-Afrika.

Dersom du vil starte med utforske verden fra lufta under en vinge, må du gjennomføre et kurs i en paragliderklubb. Det fins 43 klubber rundt om i Norge og de fleste holder jevnlig kurs for nybegynnere.

– En god ide er å teste et tandemhopp for å se om dette er noe for deg, sier Ole Dalen. Men vær klar over at dette er svært vanedannende. Er du over 16 år og drømmer om å fly som fuglen, er dette noe for deg, forteller Dalen.

Første nordmann til å fly i nasjonalparken

Siste stopp for Ole Dalen er nasjonalparken inne i Namibia. Alex Stouch har ordnet tillatelse til å fly fra de 200 meter høye sanddynene i Sosseuvlei. Ole Dalen er første nordmann som får fly her.

– Vi kan bare fly den siste timen før sola går ned, forteller Alex.

Lumske virvelvinder kalt dustdevils ser de overalt på kjøreturen innover landet.

– Sent på dagen har virvelvindene forhåpentligvis roet seg For å bli tatt av en dustdevil med paraglider er livsfarlig.

Vinden løyer litt, og Alex fyker til værs.

– Da jeg var klar, så jeg Alex himmelhøyt opp i lufta selv om han startet bare sekunder før meg. Vinden og termikken tar tak og sender meg 250–300 meter opp. Høydemåleren viser stigning på 6 meter i sekundet.

40-årskrise

Når sola går ned er det som å slå av en bryter. All vind forsvinner og paraglideren daler ned.

– Å lande i vindstille forhold, etter en av mine mest nervøse starter, var bare helt utrolig og surrealistisk.

Men Ole Dalen har bestemt seg for at dette ikke er siste gang han er i Namibia.

Allerede i november skal han jobbe som guide sammen med Alex og ta med seg andre eventyrlystne paraglider-piloter til Namibia.

– Jeg er en rastløs kar på tur inn i 40-års krisa, og paragliding er min måte å spole tilbake årene. Og Namibia er det råeste stedet å fly.

Namibia