Johnny Frantzen ble syk i utlandet, men reiseforsikringa var ikke gyldig. Nå har familien samlet inn 200.000 kroner for å få ham hjem.

Dette møtet kostet familien 200.000

95.000 nordmenn ble syke på ferie i fjor. For familien Frantzen ble det en dyr og vanskelig kamp å få faren hjem.

Klokken er kvart på fem onsdag ettermiddag. Flight SK4116 er ventet å lande om 20 minutter. Utenfor Narvesen-butikken på Bodø lufthavn sitter en familie spent.

Snart skal en sønn, en bror og to nevøer få et kjært familiemedlem hjem.

– Dette er faren min, så han betyr veldig mye for meg. Jeg ville gjort alt for å få han hjem, det er det ingen tvil om, sier Tony Andre Frantzen.

Store utgifter

De siste ukene har vært tunge for tobarnsfaren fra Rognan.

Johnny på sykehuset på Filippinene

52-åringen har et komplisert sykdomsbilde, men det er første gang han har fått et slikt illebefinnende i utlandet, opplyser familien. Her på sykehuset på Filippinene.

Foto: Privat

29. mars kom beskjeden om at hans far Johnny Frantzen var innlagt på et sykehus på Filippinene etter et illebefinnende, og var bevisstløs. Et nytt sjokk kom da han fikk vite på at reiseforsikringen ikke var i orden.

– Det har vært en krig, det å få ordnet alt sammen. Det har vært vanskelig å finne ut hva ting ville koste, og det har ikke vært lett å få betalt alt i tide.

Selv om Tony har snakket med faren over telefon, vet han ikke helt hvordan tilstanden hans er. Hvilken behandling har han fått i Asia, vil han kunne bli helt frisk? Han håper selvfølgelig på det beste.

Klokken er nå 17.10. Tross strålende sol denne vårdagen i slutten av april, er SAS-flyvningen fra Oslo litt forsinket.

Innsamlingsaksjon

Johnny Frantzen har landet på flyplassen i Bodø

Tony Frantzen, søskenbarnet Fredrik (12) til høyre.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Med seg på flyplassen har Tony onkelen Jim Frantzen – Johnnys bror – og Jims to barn Fredrik (12) og Marius (18).

– Det var tøft i starten, for vi visste jo ikke hvor alvorlig det var. Når beskjeden først kom tenkte jeg det var over og ut for broderen, som har en lang sykehistorikk, sier Jim.

Han har latt seg imponere over innsatsen til Tony, som i all hovedsak har håndtert det økonomiske. Kronerulling på Facebook har finansiert legeutgifter, medisiner og hjemreise, rundt 160.000 kroner har kommet inn. Lokale bedrifter har også bidratt.

Nå er det bare noen få titalls tusen som gjenstår, forteller Tony. Legen som følger faren hjem har betalt rundt 50.000 fra egen lomme. Han kunne ikke bare forlate pasienten fordi noen av regningene var ubetalt.

– Jeg er så glad for at ting har ordnet seg, og er så imponert over jobben som Tony og ikke minst legen har gjort. Og nå får vi straks se han, det blir fantastisk, sier Jim.

Klokken 17.14 står det at flyet har landet.

Johnny Frantzen har landet på flyplassen i Bodø

Jim Frantzen – Johnnys bror – fryktet det verste da beskjeden først kom.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Lang reise

Familien går i retning bagasjebånd 2, hvor det i nærheten befinner seg en heis.

20 minutter senere kommer en mann med briller. Han ser sliten ut. Terje Erlid har nå vært på reise i én måned i strekk. Harstad-legen har vært ute åtte-ni turer bare i år for å hente hjem pasienter uten forsikring. I fjor ble det 28 turer.

Like bak kommer Johnny Frantzen. En lang reise er over. Fra sykehuset i Naga City via London, Oslo og til slutt Bodø. Møtet med familien blir hjertelig med varme klemmer.

– Flyreisen var særskilt tøff. Nå er det godt å være hjemme, sier Johnny, som tydelig er sliten.

Han reiste til Filippinene 9. desember for å besøke sin forlovede, og da ulykken rammet 29. mars var ikke forsikringen lenger gyldig. Nå ser familien framover.

– Ja, jeg trodde forsikringen var i orden, og må bare si at innsatsen som min sønn har gjort er imponerende. Det er fantastisk å se familien igjen.

Johnny Frantzen har landet på flyplassen i Bodø

God stemning ved rullebåndet på Bodø lufthavn etter at Johnny har landet. Fra venstre lege Terje Erlid, Johnnys bror Jim Frantzen og hans sønn Marius (18). Tony og Johnny (helt til høyre).

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

95.000 ble syke på ferie i fjor

At en del av oss blir syke i utlandet vitner statistikken fra forsikringsbransjen helt klart om.

Totalt fikk norske forsikringsselskaper i fjor inn nærmere 312.000 skademeldinger fra nordmenn i utlandet. Nesten 110.000 av disse var knyttet til sykdom og ulykke.

Det resulterte i at det ble utbetalt nesten 2044 millioner kroner i erstatning, noe som var ny rekord. Sykdom og ulykke stod for over halvparten av utbetalingene.

Økende USA-turisme gjør også et grovt innhogg i reiseerstatningene. Investorer blant private sykehus i USA skrur opp prisen for utenlandske pasienter, og sikrer driften ved å prise behandling av pasienter med reiseforsikring svært høyt. Å dra på ferie uten reiseforsikring kan dermed bli et mareritt for mange, skrev Aftenposten i november i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge forteller at nesten 95.000 mennesker ble syke på ferie i fjor.

– Det er særlig utbetalinger knyttet til sykdom på reise som øker. I fjor var økningen på 4,5 prosent til 980 millioner kroner. Når det gjelder tyverier ligger det nokså stabilt.

Vi reiser mer enn før

At erstatningene etter sykdom på reise øker er en trend som har vedvart over flere år.

Forskjellige infeksjonssykdommer drar antallet syke opp, mens alvorlig sykdom og store skader gir skyhøye erstatninger.

– Noe av forklaringen på at erstatningsutbetalingene stiger, er at nordmenn reiser mye mer nå, sammenlignet med tidligere. Vi reiser dessuten langt, mye mer og til mer eksotiske strøk enn vi gjorde før, sier Neverdal.

Ifølge Finans Norge er reiseskadene fortsatt nokså sesongbetonte, med aller flest skader etter sommersesongen. Mens reisesykdom er noe jevnere fordelt gjennom året.

– Det kan ha sammenheng med at eldre mennesker reiser gjennom hele året, mens de yngre reiser mest i skoleferiene, sier Neverdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Tror det blir flere turer

For Tony har det vært viktig å fortelle historien for å bidra til at andre unngår å havne i samme situasjon.

Lege Terje Erlid på flyplassen i Bodø.

Lege Terje Erlid på flyplassen i Bodø.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Nå kan han endelig puste ut.

– Det skal bli godt å legge seg til normal tid og få en hel natt søvn.

Lege Terje Erlid har tatt til orde for å gå bort fra benevnelsen «helårig forsikring» og heller bruke begrepet «delårig» for å unngå forvirring.

– Vi har hatt flere pasienter som vi har tatt med hjem fra utlandet fordi de har misforstått. Det er den enkeltes ansvar å lese avtalen, men selskapene har også en jobb med å informere på en lett og forståelig måte, gjentar Erlid.

– Ikke en unik historie

Han forteller at historien ikke er unik, men at ikke alle har pårørende som står like hardt på. Det finnes triste skjebner.

– Vi har sett pasienter bli liggende til langt høyere pris. Og det er dessverre slik at ikke alle sykehus i utlandet gir like god behandling. Det har vi sett mange ganger med at pasienter får liggesår og infeksjoner som det er vanskelig å bli kvitt.

– Tror du dette var årets siste tur?

– Det nekter jeg å tro. Men jeg hjelper reiser gjerne ut for å hjelpe, enten alene eller sammen med mine kolleger, i den grad det er forsvarlig, sier Erlid, som avslutter med følgende velmente råd:

Har du ikke råd til å tegne forsikring har du heller ikke råd til å reise.