Wirkola skal lage film om «Slaget om Narvik»: – Svært overrasket over nyheten

«Død Snø»-regissør Tommy Wirkola skal lage film om «Slaget om Narvik». Nyheten kommer som en overraskelse i filmmiljøet i Nord-Norge, som allerede er i full gang med samme filmprosjekt.

Regissør Tommy Wirkola

Den nordnorske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola skal lage film om det som skjedde i Narvik under 2. verdenskrig i en ny film.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Produksjonssenteret for film- og TV, FilmCamp i Målselv, og selskapet News On Request jobber med å lage en spillefilm om «Slaget om Narvik» – kanskje den mest dramatiske, men samtidig underkommuniserte delen av norsk krigshistorie.

Allerede i fjor var det klart at samarbeidspartnerne ønsket seg nettopp Tommy Wirkola som regissør for storfilmen, og i sommer møttes de under filmfestivalen i Cannes for å diskutere et mulig samarbeid.

– Det var god stemning, og gode drøftinger. Derfor ble vi svært overrasket da vi leste nyheten i iFinnmark om at Tommy Wirkola skal lage sin egen film, sier prosjektleder for spillefilm-prosjektet «Slaget om Narvik», Tom Vidar Karlsen i News On Request, til NRK.

News On Request og FilmCamp har tidligere samarbeidet på filmen «Død Snø». Filmen ble det store gjennombruddet for Alta-regissøren Tommy Wirkola, og førte ham til Hollywood.

– Vi ønsker han selvsagt lykke til med filmprosjektet. Vi jobber videre med vårt prosjekt som både vi og andre har stor tro på. Vi har de rette støttespillerne, sier Karlsen.

News On Request har i tillegg fått økonomisk støtte fra Nordland og Troms fylkeskommune, Narvik kommune til forprosjektet, som er kommet godt i gang.

– Vi er i drøftinger med produksjonsselskap, og når dette er på plass, kan vi begynne med manusarbeidet, sier Karlsen.

– Plass til flere filmer

FilmCamps filmfaglige leder Svein Andersen ble også overrasket over nyheten om Wirkolas filmprosjekt.

– Men av det han forteller om filmen, virker det ikke som om disse to prosjektene vil konkurrere, verken om finansiering eller publikum. Wirkola sier han vil lage en film om bestefaren sin som kjempet om Alta-bataljonen. Det virker som to helt forskjellige prosjekter.

Det finnes nok sterke historier fra «Slaget om Narvik», og dersom man har to gode manus, er det absolutt plass til to gode filmer om denne viktige historiske begivenheten.

Svein Andersen / Filmfaglig leder i FilmCamp

Utelukker ikke samarbeid

Tommy Wirkola befinner seg i USA og har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men produsent Kjetil Omberg sier at det stemmer at det ble diskutert et mulig samarbeid under filmfestivalen i Cannes sist sommer.

– Men siden har vi ikke hørt noe, og da har vi beveget oss videre med våre planer. Når det er sagt så utelukker ikke vi et samarbeid i det hele tatt, sier Omberg.

– Dette er bra folk som vi har samarbeidet med tidligere, og vi er nok begge ganske tidlig i prosessen enda. Vi fant tidspunktet nå veldig fint for å slippe nyheten, med premieren på «Kongens nei».

Omberg forteller at de begynte planleggingen allerede i 2009, og anslår at det enda vil gå minst to til tre år før innspillingen er i gang.