Widerøe-flyene blir stående på bakken

Det er fortsatt ingen løsning på konflikten mellom Widerøe og de kabinansatte i flyselskapet. Dermed er alle flyavganger kansellert også i dag.

Widerøe-ansatte i streik

Meklingen i tariffoppgjøret mellom Widerøe og de kabinansatte førte ikke fram natt til onsdag, og dermed er 312 kabinansatte i Widerøe i streik. Også i dag står alle Widerøe-fly på bakken.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Silje Brandvoll

Widerøes fly står på bakken også i dag. – Vi vil i løpet av dagen gjøre en vurdering av fredagens avganger, sier flyselskapets informasjonssjef, Silje Brandvoll.

Foto: Widerøe

Meklingen i tariffoppgjøret mellom Widerøe og de kabinansatte førte ikke fram natt til onsdag, og dermed er 312 kabinansatte i Widerøe i streik. Alle fly blir satt på bakken.

Torsdag er situasjonen den samme, og de som hadde planlagt å fly med Widerøe må finne alternative reisemåter.

– Vi har kansellert alle fly i dag og vil i løpet av dagen gjøre en vurdering av morgendagens avganger, sier informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe til NRK.no.

Ingen bevegelse

Det hadde torsdag formiddag ikke vært noen kontakt mellom partene.

Vi håper jo på en snarlig løsning. Det er ingen som ønsker streik. Vi vil snart på vingene igjen, men det er viktig for oss å få styre vår egen livslønn, sier leder Kari Onarheim i Widerøes kabinforening til NTB.

Vil få økonomiske konsekvenser

Streiken vil få økonomiske konsekvenser for Widerøe, men Brandvoll sier det er umulig å si hvor store de vil bli.

– På den ene siden har vi ingen inntekter akkurat nå, men samtidig gjør vi det vi kan for å kutte kostnader. Vi har så langt permittert 900 personer.

Informasjonssjefen forteller at det er færre bestillinger de nærmeste dagene.

– Når det er streik er det mange som planlegger å ikke reise med Widerøe, og dermed vil vi se at vi har en nedgang i pågangen vi vanligvis har.

(artikkelen fortsetter under)

Måtte ta taxi fra Mo til Bodø pga Widerøe-streiken

FLYSTREIKEN KOSTER: Emil Lorentzen måtte punge ut med 5000 i taxiregning fra Mo i Rana til Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Lange reiseveier

Widerøe frakter daglig 11.000 passasjerer fra 42 flyplasser i Norge og Europa fordelt på rundt 400 avganger.

– Når beslutningen om morgendagen er tatt vil passasjerene bli kontaktet. Samtidig oppdaterer vi våre sider på internett og Facebook, sier Brandvoll.

Problemene er store særlig på Vestlandet og i Nord-Norge når samtlige Widerøe-fly står på bakken.

På Bodø lufthavn sto det meste bom stille i morgentimene onsdag. Det var dårlig nytt for Rolf Solvoll som pendler fra Bleik på Andøya til Bodø for å komme seg på jobb.

(artikkelen fortsetter under)

- Befolkningen i Nord-Norge er totalt avhengig av at Widerøe er på vingene, sier en av passasjerene NRK har snakket med i Bodø.

Rolf Solvoll må kjøre 7-8 timer fra Bodø til Andøya på grunn av streiken, men har forståelse for de streikende.

Krever innflytelse over pensjonsordning

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud mener streiken handler om å styrke kvinnenes posisjon.

Foto: Parat

Bakgrunnen for streiken er at de kabinansatte krever innflytelse over sin egen pensjonsordning. Kravet er å få medbestemmelse over pensjonsordningen på lik linje med pilotene i Widerøe.

– De kabinansatte i Widerøe er den eneste fagforeningen for flygende ansatte i hele SAS-konsernet, som ikke har forhandlingsrett på sin pensjonsordning, sa leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat til NRK i går.

Alle de streikende er organisert i arbeidstakerorganisasjon Parat.

– Uforståelig

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe uttalte onsdag at han er «sjokkert» over at de kabinansatte valgte å gå ut i streik.

– Europas best betalte kabinansatte streiker, og det er helt uforståelig for oss. Vi har tilbudt et oppgjør som sikrer at både vilkår og pensjonsnivå for kabinansatte forblir like bra som i dag, og vi tilbyr en sikring mot at dette blir endret fram til 2017, men dette er blitt avvist, sa Kongsteien til NRK.

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe sier det er "en kjempevanskelig situasjon" selskapet er oppe i.

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe om streiken.

(NRK/NTB)