NRK Meny
Normal

Widerøe-eier: – Kan bli dyrere billetter

Styrelederen i Widerøe utelukker ikke oppsigelser og dyrere billetter for å få lønnsomheten i Widerøe opp. Styret i Widerøe trapper nå opp arbeidet med å redusere utgiftene i selskapet.

Widerøe-fly

Innsparingene i Widerøe har på langt vært gode nok, og nå venter en ny runde med forhandlinger om lønnskutt for pilotene.

– Vi har kommet et steg på veien, men på langt nær så langt vi hadde forventet, sier styreleder i Widerøe, Brynjar Forbergskog til NRK.

Skal forhandle med pilotene

Brynjar Forbergskog

Styreleder i Widerøe, Brynjar Forbergskog.

Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

Tidligere denne uken måtte administrerende direktør Lars Kobberstad gå av, etter at han mislyktes med å få til lønnskutt. Nå varsler styrelederen nye forhandlinger med de ansatte.

– Vi vil se på hele selskapet, men det er klart at enkelte yrkesgrupper har et spesielt utfordrende kostnadsnivå.

Flyselskapet har siden i fjor vår jobbet for å redusere kostnadene med 200 millioner kroner. Styret i Widerøe trapper nå opp arbeidet med å redusere utgiftene i selskapet.

– Blir det nå nye forhandlinger om lønnskutt for pilotene i Widerøe?

– Ja, svarer Forbergskog kort.

Piloter i Widerøe krevde tidligere i år å få tilbakebetalt et lønnskutt på fem prosent, fordi ansatte på bakken ikke ble med på sparetiltaket.

Kan bli økte billettpriser

Men styret må også finne andre måter å spare på, og utelukker ikke oppsigelser og økte billettpriser. De regionale flyrutene på oppdrag for staten står for 40 prosent av produksjonen i Widerøe, og er snart i spill.

Gisle Solvoll

Gisle Solvoll.

Foto: Ola Helness / NRK

– Nå skal anbudsrutene i Sør-Norge ut på anbud til våren, så kommer Nord-Norge om ett år. Der er det veldig viktig at Widerøe klarer å vinne de fleste av disse rutene, ellers er selskapet ille ute, sier transportforsker Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø.

Widerøe tapte for to år siden anbudet på flere ruter i Nordland til den danske flyselskapet Danish Air Transport. Men etter en klage ga Samferdselsdepartementet sambandet tilbake til Widerøe. Saken endte også i retten, hvor Danish Air Transport tapte.

Den nye direktøren som får ansvaret for nye kutt i Widerøe skal være på plass i løpet av februar. Styreleder Forbergskog tror passasjerene foreløpig vil merke lite til innsparingene i selskapet.

– Jeg vil tro at det ikke blir store endringer på det. Det gjøres en utmerket jobb i Widerøe på det operasjonelle. Det vil antakelig knapt merkes.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.