Widerøe-eier: – Kan bli dyrere billetter

Styrelederen i Widerøe utelukker ikke oppsigelser og dyrere billetter for å få lønnsomheten i Widerøe opp. Styret i Widerøe trapper nå opp arbeidet med å redusere utgiftene i selskapet.

Widerøe-fly

Innsparingene i Widerøe har på langt vært gode nok, og nå venter en ny runde med forhandlinger om lønnskutt for pilotene.

– Vi har kommet et steg på veien, men på langt nær så langt vi hadde forventet, sier styreleder i Widerøe, Brynjar Forbergskog til NRK.

Skal forhandle med pilotene

Brynjar Forbergskog

Styreleder i Widerøe, Brynjar Forbergskog.

Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

Tidligere denne uken måtte administrerende direktør Lars Kobberstad gå av, etter at han mislyktes med å få til lønnskutt. Nå varsler styrelederen nye forhandlinger med de ansatte.

– Vi vil se på hele selskapet, men det er klart at enkelte yrkesgrupper har et spesielt utfordrende kostnadsnivå.

Flyselskapet har siden i fjor vår jobbet for å redusere kostnadene med 200 millioner kroner. Styret i Widerøe trapper nå opp arbeidet med å redusere utgiftene i selskapet.

– Blir det nå nye forhandlinger om lønnskutt for pilotene i Widerøe?

– Ja, svarer Forbergskog kort.

Piloter i Widerøe krevde tidligere i år å få tilbakebetalt et lønnskutt på fem prosent, fordi ansatte på bakken ikke ble med på sparetiltaket.

Kan bli økte billettpriser

Men styret må også finne andre måter å spare på, og utelukker ikke oppsigelser og økte billettpriser. De regionale flyrutene på oppdrag for staten står for 40 prosent av produksjonen i Widerøe, og er snart i spill.

Gisle Solvoll

Gisle Solvoll.

Foto: Ola Helness / NRK

– Nå skal anbudsrutene i Sør-Norge ut på anbud til våren, så kommer Nord-Norge om ett år. Der er det veldig viktig at Widerøe klarer å vinne de fleste av disse rutene, ellers er selskapet ille ute, sier transportforsker Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø.

Widerøe tapte for to år siden anbudet på flere ruter i Nordland til den danske flyselskapet Danish Air Transport. Men etter en klage ga Samferdselsdepartementet sambandet tilbake til Widerøe. Saken endte også i retten, hvor Danish Air Transport tapte.

Den nye direktøren som får ansvaret for nye kutt i Widerøe skal være på plass i løpet av februar. Styreleder Forbergskog tror passasjerene foreløpig vil merke lite til innsparingene i selskapet.

– Jeg vil tro at det ikke blir store endringer på det. Det gjøres en utmerket jobb i Widerøe på det operasjonelle. Det vil antakelig knapt merkes.