Hopp til innhold

Vurderer utdanningskutt på sykepleien: – Vil forverre en allerede kritisk situasjon

Dårlige resultater gjør at Nord universitet vurderer nullopptak for deltidsstudenter i sykepleie. Sykepleierne selv mener at universitetet har gjort for lite for å bedre situasjonen.

Amalie Mortensen

VIL BLI SYKEPLEIER: Helsefagarbeider Amalie Mortensen.

Foto: Tonje Vonstad / TV Klipp

Nord universitet i Bodø kan komme til å innføre nullopptak på deltidsstudiene til sykepleien rundt om i Nordland, for å omorganisere studieforløpet.

Det er leder i Sykepleierforbundet i Nordland, Gjertrud Krokaa, kritisk til.

Gjertrud Krokaa

Gjertrud Krokaa, leder for sykepleierforbundet i Nordland

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg er på ingen måte fornøyd. Vi har fått en del motstridende beskjeder fra universitetet. Samtidig har vi ikke fått en eneste telefon fra ledelsen om å gå inn i dialog for å gjøre tilbudet bedre.

Ifølge Norsk Sykepleierforbund vil det mangle 30.000 sykepleiere på landsbasis i 2035, om utviklingen fortsetter.

Krokaa sier at situasjonen for sykepleierne i Nordland er kritisk, og at en eventuell nedbygging av sykepleierutdanningen ville gjort situasjonen verre.

– Med ferieavviklingen er det problematisk å gjennomføre driften med den bemanningen man har i dag.

Ønsker å bli sykepleier, men vil ikke flytte

Amalie Mortensen har jobbet som helsefagarbeider de siste fem årene i Mo i Rana. Hun planlegger å bli sykepleier i fremtiden.

– Jeg ønsker å ta studiet på deltid slik at jeg kan jobbe og tjene penger samtidig som jeg studerer.

Men hvis deltidsstudiene til Nord universitet blir nedlagt, kan målet bli vanskeligere.

– Det er absolutt ikke bra fordi det ødelegger sjansen for mange som kanskje ikke har muligheten til å være fulltidsstudent, sier Mortensen.

Hun tror at resultatet kan bli at mange flytter fra Mo til større byer.

– Det er ikke greit, Mo i Rana trenger folk her.

Vurderer å kutte samarbeidet

Ifølge sykepleierforbundet mangler Nordland 600 sykepleiere. På Helgelandssykehuset frykter man derfor for rekrutteringa og vil om nødvendig kutte samarbeidet med Nord universitet, sier administrerende direktør, Hulda Gunnlaugsdóttir.

Hulda Gunnlaugsdóttir

Hulda Gunnlaugsdóttir, administrerende direktør for Helgelandssykehuset HF.

Foto: Tonje Vonstad / TV Klipp

– Hvis universitetet ikke ser anledningen til å opprettholde det tilbudet som er i dag med desentralisert studietilbud, så ser vi oss rundt til andre høyskoler og universiteter for et samarbeid.

Høyt frafall på studiene

Rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, understreker at dette er et forslag som skal opp til vurdering i skolens styre neste uke. Dette grepet gjøres fordi stryk- og frafallsprosenten har vært svært høy.

Ifølge Gjertrud Krokaa ligger strykprosenten i gjennomsnitt på 50 prosent fordelt over alle studieplassene.

– De desentraliserte studiene er krevende fordi de er samlingsbaserte. Frafallet er dermed mye høyere enn heltidsstudiene. Det er dette vi vil gjøre noe med.

Bjørn Olsen, rektor ved Nord universitet

Bjørn Olsen, rektor ved Nord universitet

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Olsen benekter at det potensielle nullopptaket er en start på en nedbygging av studiestedene i Vesterålen, Helgeland og i Salten.

– Nei, det er det ikke. Forslaget som nå ligger til neste styremøte er en foreløpig behandling av neste års studieportefølje. Vi har fokus på å utdanne et tilstrekkelig antall sykepleiere til regionen.

I utgangspunktet er det ikke noe i veien med søkertallene til de relevante studiene. Deltidsstudiet i Lofoten og Vesterålen har 45 plasser og over 260 søkere i år.

– Nivået på dem som søker her er gjerne lavere enn de som søker på heltidsutdanningene. Det viktigste er ikke hvor mange som søker, men hvor mange vi klarer å utdanne, sier Olsen.