Norge kommer til å sende en diplomatisk note til britene om Sellafield-utslippene. Det kan også bli aktuelt å gå til rettslige skritt. Det gjorde miljøvernminister Børge Brende (H) klart etter at han torsdag ettermiddag hadde et møte med sin britiske kollega i London.
Opprørt
Britene kunne ikke love å redusere eller slutte med de radioaktive utslippene fra Sellafield-anlegget, og det var en meget opprørt miljøvernminister som møtte pressen.
- Dette har vært tøft, et av det tøffeste møtene jeg har vært med på, var Brendes umiddelbare kommentar.
Brende satt sammen med sin britiske kollega Michael Meacher i to timer. Med på møtet var også en rekke norske og britiske eksperter.
Skuffet
Brende sa at han er veldig skuffet over britene.
- Vi strever voldsomt med å få britene til å lytte til våre argumenter. Det er provoserende at de ikke legger vekt på hvilke konsekvenser utslippene kan få for norsk fiskerinæring og norske marine næringer, sa Brende.
- Hvor alvorlig virkemiddel er en diplomatisk note?
- Jeg har i hvert fall aldri vært i noen situasjon hvor jeg har vært i nærheten av å måtte varsle en annen minister om at vi sender en formell diplomatisk note. I noten vil vi klage på mangel på svar. Vi vil også klage på at britene kjører avfall ut i havet med høyere radioaktive doser enn det som vil komme fra en mulig lekkasje på britisk jord om mange, mange tusen år, sier Brende.
Om hvordan britene reagerte på at Norge nå sender en note sier Brende:
- Jeg kunne se på Michael Meacher at det var tungt for ham å få en sånn beskjed, men det er tungt for meg ikke å bli lyttet skikkelig til også.
Brende sier at en note vil bli utformet og sendt i løpet av de nærmeste dagene.
Rettslige skritt
Miljøvernministeren sier at han heller ikke utelukker at Norge kan ta rettslige skritt overfor britene.
- Vi har nå kommet inn i en annen fase i Sellafield-kampen. Vi utelukker ikke rettslige skritt dersom vi kan dokumentere økonomiske tap, sa Brende.
Han varslet også et nærmere samarbeid med de andre nordiske landene og med irene i kampen mot utslippene.
- Vi kommer også til å fortsette dialogen med EU-kommisjonen, sa en meget opprørt miljøvernminister. - Dette er unødvendige utslipp. Britene kan lagre, men velger å bruke havet som søppeldynge. Det er helt uakseptabelt. Det som opprører meg mest er at britene ikke har noen forståelse for at dette også er en økonomisk trussel mot den nest viktigste leveveien i Norge, nemlig fiskeindustrien. Distriktene i Norge lever av et rent og rikt hav og slik vil vi fortsatt ha det, sa Børge Brende.