Hopp til innhold

Vurderer å kutte i yrkesfag for å stoppe frafallet

I landsdelen med Norges dårligste skoler, vurderer fylket nå å kutte i antall yrkesfagprogram for å stoppe frafallet. Men Elevorganisasjonen mener dette kun vil pynte på tallene.

Alf Inge Østli ved Bodø VGS

Alf Inge Østli (18) er en av mange som ikke har funnet seg lærlingplass enda.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / nrk

18 år gamle Alf Inge Østli ved Bodø VGS

Lærerne gjør så godt de kan, men uten at det nytter, forteller Østli.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ved bilmekanikerlinja på Bodø videregående skole jobber elevene på en gammel stasjonsvogn. Fra høsten av skal de ut som lærlinger for å kunne få fagbrev, men så langt har kun 2 av 13 sikret seg lærlingplass.

En av dem som fortsatt venter på svar er 18 år gamle Alf Inge Østli.

– Jeg har søkt tre-fire steder, men så langt uten respons. Fremtiden er usikker, og det er selvfølgelig ikke noe artig. Får jeg ikke plass blir det å finne seg jobb, eller å gå 2.-året på nytt igjen, sier Østli oppgitt.

18-åringen er langt fra alene, for i fjor stod cirka 9000 elever innen yrkesfag i Norge uten lærlingplass.

Dårligst i landet

Sammenlignet med andre fylker, har ikke fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap), mye å rope hurra for.

Fylkesråd Hild Marit Olsen

– Hvis vi gir elevene to år skole, så er det bare halvveis i utdanninga hvis vi ikke gir dem lærlingeplass også, sier Hild-Marit Olsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

I Nordland fullførte kun 64 prosent av dem som startet på videregående i 2009 utdanningen. Tallene for yrkesfag er 50 prosent, noe som er cirka 10 prosentpoeng dårligere enn sammenlignbare fylker som Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Rogaland. Fylker med tilsvarende stor andel yrkesfagelever.

I Nordland betyr altså dette at fire av 10 risikerer å droppe ut. Dette er mye av årsaken til at skolene i nord nylig ble omtalt som landets dårligste.

– Vi kan ikke akseptere at vi får en nord/sør-problematikk, der den nordligste landsdelen ligger såpass langt etter, sier Olsen.

Hun vurderer flere tiltak for å bedre på de dystre tallene. Blant disse en nullvisjon for frafall, og å redusere andel yrkesfagtilbud i fylket.

– For meg handler det om at vi skal treffe med den utdanninga vi tilbyr. Hvis den utdanninga ikke er i tråd med som arbeids- og næringslivet etterspør, og tilgangen på læreplasser, så må vi vurdere om vi skal justere på den såkalte tilbudsstrukturen.

– Pynter bare på tallene

Elevorganisasjonen i Nordland og leder Emelie Kjærnlie Kristiansen mener på sin side dette kun vil pynte på tallene.

– Dette forslaget begynner i helt feil retning. Vi skjønner poenget til fylkesrådet. Men dersom mange ikke får lærlingplasser er løsningen å skaffe flere lærlingplasser, ikke færre yrkesfagelever, sier hun.

Hun mener fylkeskommunen må sette tydelige og strenge krav til kommunene og andre offentlige instanser for å få bukt med problemet.

– Fylkeskommunen er rett og slett nødt til å være den strenge mammaen som sier ifra, for det er ganske latterlig hvor mange år dette har vært et problem nå.

Bodø Videregående Skole

I Nordland var det 248 søkere fra elektrofag med rett til lærlingeplass i fjor. 132 av dem fikk kontrakt. Her fra Bodø VGS.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK