Lærerne gjør så godt de kan, men uten at det nytter, forteller Østli.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRKVed bilmekanikerlinja på Bodø videregående skole jobber elevene på en gammel stasjonsvogn. Fra høsten av skal de ut som lærlinger for å kunne få fagbrev, men så langt har kun 2 av 13 sikret seg lærlingplass.
En av dem som fortsatt venter på svar er 18 år gamle Alf Inge Østli.
– Jeg har søkt tre-fire steder, men så langt uten respons. Fremtiden er usikker, og det er selvfølgelig ikke noe artig. Får jeg ikke plass blir det å finne seg jobb, eller å gå 2.-året på nytt igjen, sier Østli oppgitt.
18-åringen er langt fra alene, for i fjor stod cirka 9000 elever innen yrkesfag i Norge uten lærlingplass.
Dårligst i landet
Sammenlignet med andre fylker, har ikke fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap), mye å rope hurra for.
– Hvis vi gir elevene to år skole, så er det bare halvveis i utdanninga hvis vi ikke gir dem lærlingeplass også, sier Hild-Marit Olsen.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRKI Nordland fullførte kun 64 prosent av dem som startet på videregående i 2009 utdanningen. Tallene for yrkesfag er 50 prosent, noe som er cirka 10 prosentpoeng dårligere enn sammenlignbare fylker som Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Rogaland. Fylker med tilsvarende stor andel yrkesfagelever.
I Nordland betyr altså dette at fire av 10 risikerer å droppe ut. Dette er mye av årsaken til at skolene i nord nylig ble omtalt som landets dårligste.
– Vi kan ikke akseptere at vi får en nord/sør-problematikk, der den nordligste landsdelen ligger såpass langt etter, sier Olsen.
Hun vurderer flere tiltak for å bedre på de dystre tallene. Blant disse en nullvisjon for frafall, og å redusere andel yrkesfagtilbud i fylket.
– For meg handler det om at vi skal treffe med den utdanninga vi tilbyr. Hvis den utdanninga ikke er i tråd med som arbeids- og næringslivet etterspør, og tilgangen på læreplasser, så må vi vurdere om vi skal justere på den såkalte tilbudsstrukturen.
– Pynter bare på tallene
Elevorganisasjonen i Nordland og leder Emelie Kjærnlie Kristiansen mener på sin side dette kun vil pynte på tallene.
– Dette forslaget begynner i helt feil retning. Vi skjønner poenget til fylkesrådet. Men dersom mange ikke får lærlingplasser er løsningen å skaffe flere lærlingplasser, ikke færre yrkesfagelever, sier hun.
Hun mener fylkeskommunen må sette tydelige og strenge krav til kommunene og andre offentlige instanser for å få bukt med problemet.
– Fylkeskommunen er rett og slett nødt til å være den strenge mammaen som sier ifra, for det er ganske latterlig hvor mange år dette har vært et problem nå.
I Nordland var det 248 søkere fra elektrofag med rett til lærlingeplass i fjor. 132 av dem fikk kontrakt. Her fra Bodø VGS.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK