Hopp til innhold

Vurderer å anmelde Telenor etter mobiltrøbbel

Varaordfører Fred Eliassen er forbannet over telefonproblemene i Steigen, og vurderer nå å anmelde Telenor etter at både mobil- og nødsambandet falt sammen i helgen.

Helnessund i Steigen

Uvær i Helnessund i Steigen.

Foto: Aasmund Gylseth

Fred Eliassen

IRRITERT: Varaordfører Fred Eliassen i Steigen.

Foto: Gerd Elise Martinsen

I Steigen brøt Vinkenes-senderen sammen da «Ole» kom på besøk i helgen. Senderen sørger for at 400-500 innbyggere i Nordfold-området har tilgang til mobil- og nødsamband.

Varaordfører Fred Eliassen er lei av at Telenor ikke tar ansvar for å få et reserveaggregat til den svært værutsatte senderen, skriver Avisa Nordland.

Han forteller at det har vært problemer med Vinkenes-senderen ved uvær i flere år, og han vurderer nå å anmelde Telenor fordi han mener selskapet ikke oppfyller konsesjonsbetingelsene.

– Vi opplever en arroganse fra Telenor som mangler sidestykke. Vi har gang på gang bedt om reserveaggregat, men det skjer ingenting, sier Eliassen til NRK.

Mange som bor i området er eldre folk, uten fasttelefon, legger han til.

– Dette kan gå på liv og helse når uværet står på som verst. Det er tydelig at et liv i distriktet ikke er like mye verdt som et liv i mer sentrale strøk, raser han.

Skal i møte med Telenor

Anita Lundvang

Anita Lundvang hadde lyst til å servere Telenor noen saftige gloser i går.

Foto: Privat

Det er ikke bare Steigen som har hatt problemer med telekommunikasjonen i helga. Søndag var 54 basestasjoner ute i Nordland fylke. I tillegg var 1188 fastnettkunder uten telefon og cirka 2200 bredbåndskunder uten nett.

Anita Lundvang var én av innbyggerne i kommunen Vestvågøy som var uten telefon i over tre døgn.

– Aller mest har jeg lyst å servere Telenor noen saftige gloser, sa hun i går.

Jonny Finstad

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Ordfører Jonny Finstad, som tidligere har kritisert Telenor, forteller at Lofoten er spesielt sårbart for ekstremvær. I morgen skal han møte Telenor for å drøfte hvordan sikkerheten rundt telekommunikasjon kan bli bedre.

– En viss sårbarhet vil det alltid være, men vi må se på hva vi kan gjøre for å være best mulig rustet i fremtiden.

Overrasket over kritikken

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Foto: Telenor

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor mener det er lite man kunne gjort annerledes under ekstremværet i helgen.

Han er videre overrasket over kritikken fra varaordføreren, som han vil ta opp med politisk ledelse i Steigen.

Dette utspillet er ikke klarert med ordføreren i Steigen, så dette får stå for varaordførerens egen regning. Stasjonen det gjelder i denne konkrete saken, er en Norkring stasjon. Skal denne fjelltoppen oppgraderes med fast aggregat, vil det koste cirka én million kroner, sier Amundsen.

Han påpeker at det er kraftlaget som har ansvaret for strømforsyningen, og ikke Telenor.

Videre forteller Amundsen at man har aggregat på de fleste større kommunesentrene som kan gå i flere dager, men at dette er sjeldent lengre ut i distriktet.

– Det dreier seg ikke bare om prisen. Det å kjøre aggregater opp på fjelltopper, er også en stor miljømessig diskusjon, avslutter han.