NRK Meny
Normal

Håpet på strafferabatt - vurderer anke

Tidligere økonomidirektør Steinar Stephansen i Nordtrafikk bidro til å avdekke svindelen, og hadde håpet på strafferabatt.

Rettssak Nordtrafikk

VESTERÅLEN TINGRETT: Nordtrafikk, og flere tidligere ledere, er dømt for å ha svindlet Statens Vegvesen, og Nordland og Troms fylkeskommuner for nærmere 40 millioner kroner.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Men til tross for at dommen ble mildere enn aktors påstand, innebærer ikke det noen strafferabatt.

Stephansen ble dømt til fengsel i ett år og ti måneder. Han må i tillegg betale saksomkostninger på 30.000 kroner. Aktors påstand var to år og seks måneder ubetinget fengsel for Stephansen.

Vurderer anke

Ifølge Stephansens advokat, Odd Walther Moi, er den tidligere økonomidirektøren skuffet over dommen, og teller nå på knappene om dommen blir anket.

- Min klient er selvsagt lettet over frifinnelsen for bussdelen av tiltalen. Når det gjelder domfellelsen for fergedelen tar han det tungt, sier Moi til NRK.

Jobber på spreng

I går kom dommen i Nordtrafikk-saken. Samtlige tre tidligere ledere i selskapet, som var tiltalt for grov svindel av statlige tilskudd, ble dømt. Nå jobber advoktene med å vurdere dommen fra Vesterålen tingrett, med tanke på anke til lagmannsretten.

Nordtrafikkadvokat Oddmund Enoksen mener det er flere ting som gir grunnlag for anke.

- På vegne av mine klienter er jeg overrasket of skuffet over dommen. Vi synes dommen er veldig ensidig og streng, sier Enoksen.

Påstandene om en omfattende jukesekultur i selskapet vil han ikke være med på.

- Selskapet har erkjent tilfeller av feilrapporteringer til Statens vegvesen, og det har vi beklaget, sier Enoksen.

Fristen for anke til lagmannsretten er 14 dager.

Riber og Olsen anker

Tidligere administrerende direktør i Nordtrafikk, Ole Lund Riber og tidligere disponent Brynjulf Olsen har allerede har varslet at de vil anke. Riber, som ble dømt til fire års fengsel, er en av de mest profilerte aktørene i Vesterålens næringsliv. Han har aksjer i flere selskaper, og eier blant annet i sin helhet Lofoten Trafikklag, Nordtrafikk Ambulanse og Nordtrafikk Gods.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?