Hopp til innhold

Voldtok sin egen samboer og filmet overgrepet

En mann i 30-årene fra Narvik er i Hålogaland lagmannsrett dømt til ni års fengsel for å ha mishandlet og voldtatt samboeren sin, samt filmet overgrepet. Mannen vurderer nå å anke til Høyesterett.

Salten tingrett, Hålogaland lagmannsrett

En mann i 30-årene fra Narvik er i Hålogaland lagmannsrett dømt til ni års fengsel for mishandling og voldtekt av samboeren sin. Det er ett år strengere enn straffen fra tingretten.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I den ferske dommen fra lagmannsretten er mannen funnet skyldig i blant annet betydelig legemsbeskadigelse, voldtekt og mishandling av samboeren sin.

I tillegg viser retten til at den grove mishandlingen skal ha pågått i en periode på over ett år.

Straffeutmålingen er ett år strengere enn det Ofoten tingrett kom frem til i mars. Både tiltalte og påtalemyndigheten anket dommen fra tingretten.

– Kunne ført til døden

Det var 25. april 2015 at den mest alvorlige hendelsen skjedde, ifølge retten. Tiltalte og fornærmede skal ha drukket øl sammen i sin egen leilighet da stemningen ble amper. Fornærmede gikk deretter over til naboleiligheten.

Tom Barth-Hofstad

Advokat Tom Barth-Hofstad, som representerte mannen i retten, sier de vurderer å anke til Høyesterett. Her avbildet i en annen rettssak.

Foto: Anders Brekke / NRK

Ifølge dommen gikk tiltalte etter hvert over for å hente samboeren. I naboleiligheten skal han ha dyttet og sparket kvinnen, før han dro henne med seg til parets leilighet. Der skal den grove legemsbeskadigelsen ha forsatt.

Dommen skildrer grundig hvordan tiltalte skal ha sparket, slått og tråkket på fornærmede.

– Skaden i milten kunne - på grunn av indre blødning - ha ført til døden dersom fornærmede ikke hadde kommet til medisinsk behandling dagen etterpå, heter det i dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

En stund senere samme kveld skal mannen ifølge dommen ha voldtatt kvinnen og filmet deler av overgrepet, samt tatt bilder. Det skal ha skjedd etter at fornærmede hadde sovnet på sofaen i stua.

Retten påpeker at kvinnen, på grunn av sterke smerter, ikke var i stand til å motsette seg handlingen.

Vurderer anke

Mannen i 30-årene har ikke erkjent straffskyld, men hevdet i retten at fornærmedes skader skyldtes at fornærmede falt i trappen.

Statsadvokat Erik Thronæs

Statsadvokat Erik Thronæs mener det er en riktig og god dom fra Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Den forklaringen avviser retten. I dommen legges det særlig vekt på at voldsutøvelsen var omfattende og skjedde over tid, at den var uprovosert, og at fornærmede var forsvarsløs. De viser i tillegg til flere skjerpende omstendigheter ved voldtekten.

Retten mener også det er skjerpende at tiltalte dagen etterpå ikke ville kjøre fornærmede til legen.

– Vi har mottatt dommen og tar den til etterretning. Nå skal vi vurdere en videre anke til Høyesterett, sier mannens forsvarer, advokat Tom Barth-Hofstad, i en kort kommentar til NRK.

– Alvorlig og grov sak

– Det er en veldig streng dom, men det er også en alvorlig og grov sak, sier aktor Erik Thronæs til NRK

Han la i retten ned påstand om ti års fengsel, og karakteriserer dommen som «riktig og god»

– Her er det snakk om alvorlig og omfattende vold, der tiltalte i etterkant forgrep seg seksuelt på fornærmede som ikke var i stand til å motsette seg.