NRK Meny
Normal

Voldtektsmann utvist fra Norge

En mann i 40-årene ble denne uken fraktet ut av Bodø fengsel og satt på flyet til Sør-Amerika. Der skal han sone resten av en fire år lang voldtektsdom.

PÅ TUR HJEM: Kvinnen hadde vært på byen og var på tur hjem opp Torggata da hun ble overrasket av en

PÅ TUR HJEM: Kvinnen hadde vært på byen og var på tur hjem opp Torggata da hun ble overrasket av mannen som nå er utvist fra Norge på livstid.

Den voldtektsdømte søramerikaneren er sendt ut av Norge etter å ha sonet 2/3 av straffen, skriver Avisa Nordland.

– Vedkommende sonet dom for overfallsvoldtekt, og Utlendingsdirektoratet fastslo at vedkommende skulle utvises på livstid, sier leder for utlendingsseksjonen i Salten politidistrikt, Harald Jakobsen til NRK.

– Sloss for livet

Bakgrunnen er et utvisningsvedtak gjort av Utlendingsdirektoratet. Søramerikaneren anket utvisningen, men Utlendingsnemnda forkastet anken.

Det var i 18. desember i 2011 at den nå utviste søramerikaneren begikk voldtekten i Bodø sentrum.

Han fulgte etter en kvinne i 20-årene helt til inngangsdøra før han overfalte henne og gjennomførte voldtekten i hagen hennes.

– Min klient opplevde at hun sloss for livet, har bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen tidligere fortalt.

Rømte til Danmark

Politiet gikk ut med etterlysning og beskrivelse av mannen få dager etter overfallet.

Etter hvert viste det seg at han hadde rømt landet, men på julaften ble han pågrepet av dansk politi i København.

Mannen samtykket til utlevering og ved ankomst til Bodø ble han begjært varetektsfengslet. I avhør med politiet erkjente mannen de faktiske forholdene.

Dømt til fire års fengsel

Men da rettssaken startet i Salten tingrett nektet mannen straffskyld fordi han mente den seksuelle omgangen var frivillig.

Men retten festet ikke lit til den forklaringen og dømte søramerikaneren til tre år og åtte måneders fengsel. Dommen ble anket og i lagmannsretten ble straffen skjerpet til fire års fengsel.

– Det har vært en klageprosess i denne saken, men utlendingsnemnda konkluderte med at denne personen skulle være varig utvist fra Norge. Det var bakteppet for at vi etter to tredjedels soningstid valgte å føre personen til sitt hjemland.

– Politiet skal gjøre at folk skal føle seg trygge, og det er med dette bakteppet at vi har dette fokuset, avslutter Harald Jakobsen.