Hopp til innhold

Ber folk være forsiktig med trening etter korona: – Vi har sett mange som sliter

Både toppidrettsutøvere og mosjonister anbefales å ta det meget rolig i treningen når de er ferdig med koronasykdom.

Barn spiller håndball

TILBAKE TIL HVERDAGEN: Mange barn og unge blir smittet av koronaviruset. Men etter isolasjonen er det tilbake til hverdagen med fritidsaktiviteter som håndball.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Jeg vet at mange tenker rådene er vel forsiktige. Men vi har sett mange som sliter lenge i etterkant av koronasykdom, uten at det har vært en særlig sammenheng med symptomene de hadde da de var syke er. Det gir grunn til å være forsiktig, sier Anders Heen, også kjent som «Løpelegen».

Heen er skribent for Runner's World Norge, medisinsk ansvarlig lege for kombinertlandslaget og lege i langrennslandslagets helseteam. Han er også pappa til fire.

I desember ble familien hans rammet av koronaviruset. I forrige episode av NRKs podkast «I det lange løp» snakket Heen om hvordan man bør trene etter å ha vært smittet av koronaviruset.

Både han og Helsedirektoratet mener det bør gjøres rolig og gradvis for å unngå mulige utfordringer.

To rolige uker etter sykdom

Vi vet at covid-19 kan påvirke både utholdenhet og muskelstyrke. Det er lurt å gjøre en gradvis økning og gi tid mellom øvelsene og øktene slik at man kjenner hvordan kroppen reagerer, og gir den tid til å hente seg inn, skriver divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Johan Torgersen til NRK.

Tidligere forskning på pasienter som har vært innlagt med koronasykdom viser at det er fullt mulig å komme tilbake i form etter slik sykdom.

Men selv om du ikke har vært alvorlig syk eller hatt sterke symptomer, understreker «Løpelegen» Anders Heen at det er lurt å være forsiktig i starten.

Johan Torgersen, med skjorte og dressjakke

BØR VÆRE AKTIV: – En virusinfeksjon gir ofte litt dårligere form, og det kan ta tid å finne tilbake til den formen man var i. Samtidig kan trening hjelpe for andre plager man kan oppleve etter covid-19, sier Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Foto: Finn Oluf Nyquist / Helsedirektoratet

– Dersom du har hatt et mildt sykdomsforløp, som lette forkjølelsessymptomer, bør du ha minimum syv symptomfrie dager før du starter å trene igjen, skriver han.

Dagligdagse aktiviteter og gåturer kan gjennomføres dersom kroppen kjennes bra.

Har du ikke hatt symptomer, mener Heen du bør holde deg i ro i syv dager etter positiv test. Videre bør treningen være rolig de neste 14 dagene.

Rådene er blant annet basert på retningslinjer og råd fra ulike kardiologi- og idrettsmedisinske foreninger internasjonalt, og erfaringer fra oppfølging av en del covid-pasienter. Dette inkluderer flere som har slitt lenge i etterkant av selv milde forløp, sier Heen.

Men det er forsket lite på hvilke forholdsregler barn og ungdom bør ta med tanke på fysisk aktivitet etter koronasykdom. Noe som er høyaktuelt å se litt på nå.

Fotballbane i lyskastere

TILBAKE TIL IDRETTEN: En stor del av de som i dag er smittet av koronaviruset i Norge er barn. De kommer seg som regel greit gjennom sykdomsperioden, og ønsker å returnere til hverdagen kjapt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mange barn smittes av korona

Ifølge FHIs tall er den største gruppen smittede i disse dager mellom ti og 19 år. Også barn under ti år utgjør en stor andel av de smittede i Norge.

Etter seks dager i isolasjon, er mange av dem tilbake til sitt daglige liv, med skole og fritidsaktiviteter.

Men er det noen forholdsregler også de yngste bør ta når det kommer til koronaviruset og trening?

Vi har ikke kunnskap som tilsier at barn og unge skal ha en annen opptreningstilnærming enn voksne. Trygghet og kunnskap er viktige faktorer, skriver Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

De fleste som blir smittet av koronaviruset blir helt friske etter noen uker. Men noen kan få senfølger av sykdommen.

Det kan derfor være nyttig at også barnehager og skoler setter seg inn i de generelle rådene om senfølger etter covid-19, mener Johan Torgersen.

Lege og forsker i FHI, Pål Surèn, ønsker samtidig ikke å krisemaksimere situasjonen.

Senfølger etter covid-19 er ikke vanlig hos barn. Hos dem som har slike plager, dreier det seg oftest om luftveisplager i 3–6 måneder etter gjennomgått sykdom, skriver han i en e-post til NRK.