Hopp til innhold

Politiet: – Opptil 70 vogntog i kø

Politiet melder om totalt kaos etter at to vogntog kjørte av veien ved Majavatn på Helgeland.

Vogntog sperrer E6 ved Majavatn

Dette vogntoget sperrer deler av E6 ved Majavatn

Foto: Arne Harald Bruem

Er du på stedet? Da vil vi høre fra deg! Kontakt oss på 75 50 58 20 eller på nordland@nrk.no

Det har vært to vogntog som har vært involvert i uhell på E6 ved Majavatn. Det bekrefter operasjonssentralen hos Helgeland politidistrikt.

– Det var først to vogntog som hadde vært i et uhell på veien. Vi fikk ryddet unna noe. Heldigvis var det ingen personskader, forteller operasjonsleder Helgeland Politidistrikt, Bjørn Fossland.

Både bergingsbil og utrykningspolitiet er på stedet.

Vogntog sperrer E6 langs Majavatn

Bergingsbilen er på vei for å få opp dette vogntoget fra grøfta.

Foto: Arne Harald Bruem

Traff fjellveggen

På stedet er politiførstebetjent i UP, Håvard Sjåvik. Han forteller at det har vært dramatisk på E6.

– Først kom et polsk vogntog kjørende og fikk skrens. Det har truffet bergveggen og blitt liggende tvers over veibanen. Like etterpå kom et vogntog fra Estland, som har måttet bremse for å ikke treffe det første vogntoget. Dermed har det havnet i grøfta.

Det estiske vogntoget var fullastet av fisk, forteller Sjånes. Han snakker med NRK på telefon samtidig som han dirigerer trafikken videre på stedet.

– Bergingsbilen er her og nå er trafikken løst opp, men det var et skikkelig kaos, sier han.

Skapte kaos

Like bortenfor krasjstedet, var det to andre vogntog som også sperret veien og lagde kaos i trafikken.

– I en stigning ble det stående en polsk bil som ikke kom seg veien. De slet med å komme seg opp bakken, og lagde et skikkelig kaos. Vi fikk lagt på kjettinger til slutt og fikk dem avgårde, forteller han.

På det meste har det stått over 70 vogntog i tillegg til personbiler i køen på E6.

Vogntogulykken
Foto: Arnt Ove Brattbakk

På stedet var også Hans Petter Reitan, som var en av de første som kom til stedet. Han forteller sin versjon av hva som skjedde til NRK.

Det startet med et vogntog som fikk skrens og som gikk rett i fjellveggen på nordgående side, forteller han. Den ble da liggende å sperre veien. Så kom et annet vogntog i motgående retning og forsøkte å unngå kollisjon, og det havnet da i skråninga på motsatt side av veien.

Har hatt flaks

Reitan forteller at han tror det vil ta lang tid å berge havaristene.

– Kjøretøyet som havnet i fjellveggen er så til de grader knust, at det vil ta mange timer å berge denne. Jeg regner med at veien blir stengt i lang tid fremover, sier han på telefon til NRK.

På stedet var også Arnt Ove Brattbakk som kjører bergingsbil. Han forteller at sjåføren av det første vogntoget har hatt skikkelig flaks.

– Det vogntoget som sperra veien, er det ikke mye igjen av. Hele fronten er knust etter møtet med fjellveggen. Sjåføren har hatt rett og slett tjuvflaks, sier han.

Ett felt åpnet

Hos vegtrafikksentralen får NRK opplyst at det ene kjørefeltet nå er åpnet.

Ett felt er stengt nå, og UP er på stedet og dirigerer. Vi vet ikke hvor lenge det kommer til å vare, men etter det vi får opplyst må ventes det på en bergingsbil for å rydde opp.

Vogntog har veltet ved E6 på Majavatn

Et annet vogntog har veltet ved E6 på Majavatn

Foto: Arne Harald Bruem

Ventet i over 3 timer

Veien ble stengt etter uhellet, og det medførte lang ventetid for andre trafikanter. En av de som ventet var Arne Harald Bruem. Han var på vei til Bodø, men fikk en kraftig utsettelse på veien.

– Ja jeg stod og venta i tre timer og tyve minutter. Det var veldig lenge, sier han.

Men uflaksen endte ikke der, forteller Bruem

– Det har vært en bergingsbil og fjerna det ene vogntoget, så veien er åpna nå. Men jeg kom ikke lenger enn 200-300 meter før jeg traff et annet vogntog med problemer. Så nå står det stille igjen.

Svært glatt

Bruem fikk god tid til å se på ulykkesstedet og tenke på hva som hadde skjedd.

– Det ser ut som om den ene bilen har hatt for dårlig dekkutrustning. Jeg tror kombinasjonen av dårlige vinterdekk, for høy fart og glatt føre har ført til dette uhellet.

Han kan fortelle om svært glatt føre på stedet.

– Det er veldig glatt føre med mye hardpakket nysnø. Brøytebilen har vært her nå, så det er bedre, men fortsatt glatt, sier han.

Også Hans Petter Reitan mener det er svært dårlige kjøreforhold i området.

– Det er svært dårlig brøytet, og jeg tror ikke det er brøytet fra Namsskogan og nordover. Det er nullføre og vanskelig kjøreforhold også snør det kraftig i perioder, forteller han.

Hadde nye vinterdekk

Vogntoget som er avbildet i artikkelen hadde helt nye dekk. Det forteller Grzegorz Gradziel som er trafikkleder hos Kuehne+Nagel.

– Traileren og hengeren har helt nye dekk, og det er vinterdekk av norsk type. Jeg tror de har kjørt ca 10.000 km. Traileren er svenskregistrert , men vi sjekker at alle biler som kjører for oss har skikkelige vinterdekk, forteller han.

Gradziel sier til NRK at han er fornøyd med at det ikke ble noen personskade.

– Ulykker skjer i blant, og vi håper bare at det blir ryddet opp raskt.

NRK kommer med mer

Vogntog har veltet ved E6 på Majavatn

Et annet vogntog har veltet ved E6 på Majavatn

Foto: Arne Harald Bruem