NRK Meny
Normal

Viser hårløse kalenderpiker: – Et oppgjør med et tabu

En ny kalender lanseres i dag. Hårløse hoder pryder bildene i kalenderen «Mer naken enn naken».

I kveld skal kalenderen presenteres hos Galleri Bodøgård, men vi fikk være med å smugtitte litt tidligere i dag.

Kalenderen inneholder bilder av 12 hårløse kvinner og selges til inntekt for kreftforskning.

I dag lanseres en helt ny kalender og inntektene av salget skal gå til kreftforskningen. Liv Kari Antonsen står bak kalenderen som har fått navnet «Mer naken enn naken».

– Det er uvirkelig at det har blitt et konkret resultat ut av en hårete idé om et hårløst prosjekt, sier initiativtaker, Liv Kari Antonsen.

Kalenderen viser frem kvinner som har mistet håret av ulike grunner.

– Selv om vi kanskje ikke føler oss slik og ser slik ut, er vi fortsatt kvinner, sier Antonsen som selv stiller opp i kalenderen som desemberpike.

For en drøy uke siden besøkte NRK kalenderpikene under fotograferingen, i kveld skal resultatet presenteres hos Galleri Bodøgaard.

– Jeg må jo innrømme at jeg er litt i sjokk over å havne på førstesiden. Men det ble fint, sier Hilde Solvoll, som er forsidepike.

(Artikkelen fortsetter under)

Skallede damer er ikke et vanlig syn ute i offentligheten. Det vil Liv Kari Antonsen gjøre noe med. Sammen med elleve andre kvinner uten hår, lager hun en kalender hun har kalt "Mer naken enn naken"

VIDEO: Ved hjelp av tradisjonelle og sosiale medier har Liv Kari Antonsen fått tak i modeller til en kalender som skal fokusere på det som unektelig er et tabu; kvinner uten hår. Hun stiller selvsagt opp selv, også. Bak fotograf Brynjar Erdahl.

Utfordrer seg selv

Men det har ikke vært en enkel jobb å få tak i 12 kvinner som ønsker å vise seg frem uten hår.

– Å få trykket et kamera opp i ansiktet og plutselig skulle stå og posere i en sårbar situasjon, er utfordrende. Det var mange av kvinnene som ikke hadde vist seg uten parykk eller hodeplagg før denne fotograferingen. Heldigvis var fotografen flink.

Med kalenderen vil hun hverdagsliggjøre skallede damer ved hjelp av noen likesinnede. Inntektene fra kalender skal gå til kampen mot brystkreft.

Line Bertelsen Løvoll

– Noe av det mest ubehagelige jeg gjør er å gå inn i en frisørsalong, sier Line Bertelsen Løvoll. Hun mistet alt håret som 17-åring. Men nå sitter hun likevel i frisørstolen, klar for styling. Line skal bli kalenderpike.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det handler om å finne støtte i hverandre og se verdien i at vi fokuserer på noe som er tabubelagt i samfunnet. Mange har lagt merke til prosjektet og de synes det er godt å se at andre er i samme situasjon.

Kalenderen er foreløpig trykt i 1000 eksemplarer og selges på nettet gjennom Lofoten kulturhus og under Rosa sløyfe-prosjektet i Bodø i morgen.

Mistet håret etter cellegift

Da håret hennes ble borte, forsvant også selvtilliten. Hun fikk trøbbel med å gå med hevet hode ute blant folk. For henne var hårtapet tøft. Overraskende tøft med tanke på at hun hadde fått en brystkreftdiagnose.

Men i stedet for å dekke til skallen, valgte hun et kjøpesenter og oppsøkte frykten en lørdag.

– Det var fryktelig ubehagelig. Jeg følte et veldig behov for å synke ned i golvet. Jeg unngikk blikkontakt og merket at folk unngikk blikkontakt med meg. Selv om jeg visste at jeg var veldig synlig, følte jeg at jeg ble usynlig.

– Du føler deg veldig annerledes uten hår. Det er utrolig hvor mye det har å si.