NRK Meny
Normal

Vinterturisme i Lofoten: – I år har det eksplodert

Reiselivet i Lofoten opplever sin beste vintersesong noensinne. Det er spesielt utenlandske turister som fyller opp rorbuene i vinterhalvåret.

Elias Elhardt

Lofoten har mye å by på, også om vinteren. Turistnæringen i Lofoten tror internasjonale forhold er med på å gjøre Norge mer attraktivt.

Foto: Markus Rohrbacher

Normalt har sommeren vært høysesong i Lofoten, mens rorbuene har stått halvfulle gjennom vinteren. Nå melder flere overnattingssteder om fulle rorbuer, og det er spesielt utenlandske turister som har oppdaget at Lofoten er vel så spennende å besøke om vinteren.

Tall fra Destinasjon Lofoten viser at langt flere overnattet i Lofoten i januar i år sammenlignet med januar i fjor.

– Vi har sett en positiv utvikling når det gjelder vinterturisme gjennom flere år, men i år har det eksplodert. I januar så vi en vekst på 26,9 prosent i Lofoten, og antall utlendinger har økt med 62 prosent, forteller markedssjef i Destinasjon Lofoten, Kristian Nashoug.

Kristian Nashoug

Godt fornøyd. Markedssjef Kristian Nashoug i Destinasjon Lofoten mener veksten av utenlandske turister har eksplodert i år.

Foto: Kari Skeie / NRK

Gunstig valuta

Lofoten er med sine 25.000 fastboende en lite befolket, men svært populær turistattraksjon. Hvert år kommer rundt 350.000 turister hit. På drøye ti år er verdiskapingen i opplevelsesbransjen tredoblet. I 2014 omsatte reiselivsnæringen i Nord-Norge for 16,5 milliarder kroner.

Markedssjefen tror at i tillegg til økt fokus på markedsføring er internasjonale forhold med på påvirke turister til å velge Lofoten.

– Vi har nå en gunstig valutasituasjon i Norge som gjør det rimeligere for utlendinger å komme hit. Samtidig ser vi at det er mye uroligheter ute i den store verden, og da er Norge på mange måter en trygg havn.

Det er tradisjonelle opplevelser som lofotfiske, skiturer og havørnsafari turistene kommer for å oppleve.

Flest utlendinger

Svinøya Rorbuer

Anders Løvik er mangeårig ansatt på Svinøya Rorbuer, og jobber som controller. Han forteller om en fantastisk vintersesong.

Foto: Kari Skeie / NRK

I januarutgaven av reiselivsmagasinet Lonely Planet prydet et vinterbilde av Lofoten forsiden, og Nord-Norge var omtalt med en 12-siders artikkel inne i bladet. Anders Løvik hos Svinøya Rorbuer forteller at de får flere og flere utenlandske gjester.

– I fjor var første året vi hadde større andel utenlandske enn norske turister, sier Løvik.

Han har tatt imot gjester gjennom hele vinteren og merker en stor økning. Så langt i mars har de hatt en belegning på 90 prosent mot fjorårets 70 prosent.

– Hovedmarkedet er Europa. Belgia, Nederland, Storbritannia, Italia og Tyskland. Når lyset kommer tilbake er det en god del skiturister fra ulike alpeland som kommer for å gå på toppturer, forteller han.

En av turistene som har valgt seg Lofoten denne vinteren er belgiske Katlin Du Bear. Grunnen til at hun valgte å reise nordover i mars er enkel.

– Jeg forbinder Norge med kulde, snø og vakkert landskap, derfor fortrekker jeg å besøke Norge om vinteren. Det er veldig fint her. Jeg elsker det, sier Du Bear.