Vinteren kom brått på - også i år

Vinteren har slått til for fullt mange steder i Nord-Norge. Det er nå meldt om vinterføre i alle de tre nordligste fylkene. Det overrasker også i år enkelte sjåfører.

Det siste døgnet har temperaturene over store deler av Nord-Norge krøpet nedover gradestokken.

Det plutselige skiftet til vinterlig føre, kombinert med sterk vind og polare lavtrykk, har skapt vanskelige kjøreforhold i løpet av dagen.

– Bytt til vinterdekk

På E6 i Nordland sto i ettermiddag flere biler og vogntog på fjellovergangen ved Kråkmofjellet på Hamarøy.

– Det har vært en del problemer på veiene i dag, med glatte partier, isdekke og snø, sier Roar Falck Hansen fra Veistrafikksentralen i Nordland.

Han oppfordrer bilister og vogntogsjåfører til å få på vinterdekkene så snart som mulig.

– Skal du kjøre over fjellovergangene i nord, vil vi sterkt anbefale vinterdekk nå.

Det er særlig nord i Nordland at det har vært trøbbel på veiene. Også lenger nord i landsdelen har glatte veier ført til problemer.

I hele dag har E6 ved Kvænangsfjellet i Trons vært stengt etter at et vogntog sperret veien. Omkjøringen der er nå på hele 370 kilometer og går via Finland.

Uvær skaper trøbbel for båt og flytrafikk

Det er ikke bare på veiene at været har bydd på utfordringer.

På grunn av uværet er flere hurtigbåter og mindre fergesamband innstilt.

I tillegg er fergene over Vestfjorden innstilt mellom Bodø, Værøy og Røst. Fergen går som normalt mellom Bodø og Moskenes.

Widerøe har mange forsinkelser i Nord-Norge pga det dårlige været. SAS har problemer med å lande i Tromsø pga sterk vind, men det fører ikke til større forsinkelser så langt. Norwegian forteller at de er i rute, opplyser NRK Trafikk.

Redningsskøyta «Stormbull» måtte trø til i uværet i dag da fiskebåten «Herkules» fikk trøbbel i Vestfjorden og måtte slepes til land i Svolvær.

(Saken fortsetter under.)

Stormbull berger Herkules

Her slepes fiskebåten «Herkules» til land etter å ha fått problemer midt i Vestfjorden.

Foto: Redningsselskapet

Fortsatt melding om sterk vind, sludd og snø

Ved Vervarslinga i Tromsø følger vakthavende meteorolog Ola Mellem utviklingen på værfronten.

– Nå i ettermiddag ser det ut som de polare lavtrykkene beveger seg over land. I nordlig del av Nordland, gir nordvestlig stiv og sterk kuling i Lofoten og Vesterålen.

– Hva menes egentlig med polare lavtrykk?

– Polare lavtrykk er noe som ofte inntreffer om høsten, når det er kald vind fra nord møter forholdsvis varm luft fra havet. Disse polare lavtrykkene kan komme ganske brått på, ettersom de seg gjerne i ytterkanten av et vanlig lavtrykk, forklarer Mellem.

– Kjør forsiktig

Han forteller at det også i løpet av de neste timene vil bli en del ruskevær i nord, men at det etterhvert minker.

– Det ventes fortsatt sterk vind med sludd og snøbyger, noe som kan gi vanskelige kjøreforhold. Men er det ventet at vinden vil minke utover kvelden. Bygeaktiviteten vil også avta. Fra i morgen ettermiddag vil det bli roligere vindforhold og oppholdsvær.

I mellomtiden har Falck Hansen ved Veitrafikksentralen følgende oppfordring:

– Sjekk vær og kjøreforhold. Det blir fort glatt på veiene nå.