Vinteren kommer tidlig: – Kaldere enn normalt, mener statsmeteorolog

I de nordligste delene av landet kan det krype ned mot tosifret minusgrader. Og senere i neste uke blir det kaldere også i sør.

Bilde av en kvist tildekt med snø, sola skinner i bakgrunnen.

Vinteren kommer tidlig i år, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Foto: Tonje Merete Utsi

– Luften som kommer over Nord-Norge i disse dager stammer fra polare områder. Den nordligste halvdelen av landet vil være dekket av kalde luftmasser en stund fremover, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

– Vinteren kommer veldig tidlig i år.

Aller kaldest blir det i indre deler av Troms og Finnmark. Her kan temperaturen om natten krype ned mot tosifret minusgrader allerede tidlig i neste uke.

Glatt og surt i høyden

Skal du ut på tur i Nordland i helgen er det verdt å vite at det kan komme snøbyger som kan legge seg helt ned på 200 meter over havet. I tillegg er det meldt sterk kuling i store deler av Nordland.

Vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane sier at det også kan sludde i lavlandet.

– Det er ikke nødvendigvis farlig å gå tur i fjellet, men det kan bli glatt og surt. Befinner man seg på utsatte steder vil dette oppleves ganske intenst.

Laster Twitter-innhold

Kaldere over hele landet

Statsmeteorolog Walløe forteller at det også blir kaldere i sør. – I høyfjellet er det allerede kaldt. Kaldere enn normalt. Men lavlandet i sør vil også oppleve en dropp i temperaturen fra midten av neste uke.

Krav til gode dekk

Nå er vinterdekksesongen i gang. Fra og med 16. oktober er det krav om minimum tre millimeter mønsterdybde i dekkene hvis du befinner deg i Nordland, Troms og Finnmark.

Det er store lokale forskjeller på føret:

– Det er viktig å huske på at føret kan være veldig annerledes bare du kommer litt opp i høyden, eller litt innover i landet, sier statsmeteorolog Walløe.

– Så kjør etter forholdene og ha gode dekk.