Hopp til innhold

Ordfører: – Neste år kan folk kjøpe juledrammen sin hjemme

Herøy er med som testkommune når Vinmonopolet skal sette i gang prøvedrift av en ny, liten type butikk. – Responsen er overveldende. Dette er noe vi har jobbet for i lang tid, sier ordføreren.

Åpner for vinmonopol på herøy

JUBLER: Ordføreren i Herøy jubler etter at det i dag ble klart at Herøy blir med som testkommune for en ny type butikk. – Responsen er overveldende. Dette er noe vi har jobbet for i lang tid, sier han.

Foto: Frank Nygård / Martin Braathen Røise / NRK

Arnt Frode Jensen

AV STOR BETYDNING: – Det at vi nå får pol vil bidra til å styrke handelen, sier ordfører i Herøy, Arnt Frode Jensen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Styret i Vinmonopolet vedtok i dag å iverksette prøvedrift av en ny, liten type Vinmonopolbutikk i Lyngen i Troms og på Herøy i Nordland. Både Lyngen og Herøy vil være såkalte kategori 1-butikker, butikker på ca. 50 kvadratmeter, med snaut 200 varer i hyllene og åpent torsdag, fredag og lørdag.

– Dette blir såkalte kategori 1-butikker, butikker på omtrent 50 kvadratmeter, med snaut 200 varer i hyllene og åpent torsdag, fredag og lørdag. Dette er omtrent halvparten av størrelsen og utvalget som er minstestandard i dag, opplyser Vinmonopolet i en pressemelding.

Nyheten mottas med jubel av ordføreren i Herøy, Arnt Frode Jensen.

– Dette er en nyhet som mottas med stor glede. Vi har jobbet jevnt og trutt i mange år for å få til dette, og det at vi nå får bli med i en prøveordning viser at det nytter å tenke langsiktig, sier han til NRK.no.

Ordføreren forteller at det ikke har vært en enkel ferd.

– Vinmonopolet drives etter et lønnsomhetsprinsipp, så det er vel der problemet har ligget. Hvis man ser Herøy og Dønna under ett er vi knappe 3000 innbyggere, fortsetter han.

Når Herøy nå endelig får vinutsalg, er det som følge av at Herøy er en kommune med sterk turisme og et godt handelstilbud, tror Jensen.

– Dette vil også bidra til å styrke den handelen vi allerede har. Vi er en stor reiselivskommune, og et lokalt vinutsalg vil få stor betydning for handelen under sommersesongen.

Massiv respons

Ordføreren forteller at reaksjonene ikke har latt vente på seg siden nyheten ble kjent onsdag ettermiddag.

– Jeg la ut en melding på Facebook, og opplevde overveldende respons. Dette er noe folk har savnet, i alle fall hvis man dømmer etter responsen på sosiale medier.

Hvor ligger nærmeste pol per i dag?

– Det ligger i Sandnessjøen, og man er avhengig av ferje for å komme seg dit. Det nytter ikke å ta seg fri fra jobb for å dra på polet. Da er det hyggelig at man fra neste år kan folk kjøpe juledrammen sin lokalt, avslutter han, og legger til at han forventer at ordningen blir permanent.

– Må vise seg driververdig

Halvor Bing Lorentzen

Kommunikasjonsdirektør hos Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forteller at kravet for permanent drift er at butikkene dekker egne kostnader.

Foto: Vinmonopolet

Kommunikasjonsdirektør hos Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forteller at dette er et grep for å forsøke komme Distrikts-Norge bedre i møte.

– Dette er en ny butikktype for oss som er enda mindre enn det vi i dag har, og som er tilpasset områder med dårlig butikkdekning, sier han til NRK.no.

Lorentzen forteller at kravet for permanent drift er at butikkene dekker egne kostnader.

– Dette vil være små butikker med begrenset åpningstid og vareutvalg. For at ordningen skal bli permanent, må butikkene vise seg driververdig, fortsetter han.

Vil evaluere innen 2015

Kommunikasjonsdirektøren forteller at Herøy er valgt ut fordi innbyggerne har relativt lang reisevei til nærmeste pol.

– Med denne ordningen vil 90 prosent av befolkningen bo i kommuner med eget Vinmonopol, mens 96 prosent av befolkningen vil bo nærmere enn 30 km fra nærmeste Vinmonopol.

– Målsettingen er å få evaluert dette innen 2015, avslutter han.

Butikkene er planlagt etablert på nyåret, og ved utgangen av 2014 vil Vinmonopolet ha 304 butikker.