NRK Meny
Normal

Dette får hurtigrutepassasjerene oppleve i Nordland i sommer

Hesteridning på kritthvite Lofoten-strender, hvalsafari og besøk på oppdrettsanlegg er det nye tilbudet til Hurtigrutepassasjerene i sommer.

Hov hestegård i Lofoten

Hesteridning på Gimsøya i Lofoten er ett av de nye tilbudene Hurtigruten tilbyr passasjerene sine.

Foto: Hov hestegård

9. juni forskyves ruta for at turistene skal få opplevelsespakker som ridning og hvalsafari med på turen. Det går ut over liggetiden i Bodø og i Sandnessjøen som blir redusert.

Har fått reaksjoner

Produktutviklingssjef i Hurtigruten, Vebjørn Jacobsen, har fått en del reaksjoner på det.

Det er mye spennende som skjer i Nordland, og vi ønsker i større grad å satse i hele fylket. For å få det til uten at det går ut over transportbiten gjør vi små rutejusteringer på sydgående seilinger. Slik får vi plass til hvalsafari, hesteridning og en smakebit av det norske lakseeventyret, sier produktutviklingssjef Vebjørn Jacobsen i Hurtigruten.

– Mange positive

Jacobsen sier det vil alltid være reaksjoner når du forandrer på rutemønstret i en gammel kulturinstitusjon som Hurtigruten.

– Det har vi også fått. Men de fleste har vært positive reaksjoner fra dem som er glade for at vi nå får til positiv næringsutvikling der vi anløper. Der viktigste for oss har vært at disse endringene ikke skal gi transportmessige konsekvenser for kystens befolkning. Det har vi klart, sier han til NRK.no.

Fra 9. juni

Hurtigruten starter det nye tilbudet fra 9. juni.

– Justeringene har vært diskutert med Nordland fylke samt de berørte havner og er godkjent av Samferdselsdepartementet. Etter en totalvurdering trer disse i kraft fra sydgående seiling 9. juni 2013 med MS «Nordkapp» som første skip fra Svolvær, sier Jacobsen.

Avgangstiden for sørgående rute i Svolvær vil utsettes med 30 minutter samtidig som ankomst i Brønnøysund vil skje 30 minutter tidligere enn i dag. Anløpene i Bodø vil bli redusert med 15 minutter og Sandnessjøen med 30 minutter. Det øvrige tas inn med redusert seilingstid.

Hvalsafari

Hvalsafari

I år kan også hurtigrutepassasjerene få med seg hvalsafari fra Risøyhamn.

Foto: NRK

Tidligere i vår ble hvalsafari ut fra Risøyhamn lansert og nå lanseres hesteridning på Gimsøy i Lofoten samt besøk på fiskeoppdrett i Brønnøysund. Dette er aktive opplevelser som har vært etterspurt av Hurtigrutens gjester. Dette gir også økt mulighet for det Passport Helgeland som er en samarbeidsprosjekt med Destinasjon Helgeland i Sandnessjøen.

Det norske lakseeventyret

Daglig leder i Norsk Havbrukssenter, Arnfinn Torgnes

Daglig leder i Norsk Havbrukssenter, Arnfinn Torgnes skal lære hurtigrutepassasjerene om oppdrett.

Foto: Norsk Havbrukssenter

Norge er en av verdens største eksportører av fisk og sjømat, og Nordland er Norges største oppdrettsfylke. Dette vil Hurtigruten vise turistene på Norsk Havbrukssenter AS – et besøks- og utviklingssenter for havbruk. Senteret ligger på Toft i Brønnøy kommune og samarbeider med flere oppdrettsselskaper og leverandører til oppdrettsnæringen. I anlegget er det blant annet en moderne fôrflåte, fôringsanlegg, kontrollrom, undervannskamera, laksemerder, torskemerder og et lite akvarium.

– Her vil turistene lære om oppdrett og miljøet rundt oppdrettsanleggene. Turistene får selv delta i fôringen, sier Jacobsen.

Lofoten til hest

Det siste nye tilbudet er en guidet ridetur med islandshester på Hov Hestegård på Gimsøy i Lofoten.

– Der vil du få en flott naturopplevelse hvor du rir på kritthvit sandstrand ved Nordishavet, i kupert spennende terreng og blant fornminner fra vikingtiden. Gimsøy er selve sagaøya i Lofoten og på Hov er flere kulturminner godt synlige i terrenget, lyder reklameteksten for det nye tilbudet.