NRK Meny
Normal

Ordfører lover kunstskatt permanent utstillingssted

Bodø Kunstforening mener det er en skam at 50 Adelsteen Normann-bilder i årevis har hengt i et lokale utilgjengelig for publikum. – Gi oss ett år, sier Bodø-ordføreren.

Adelsteen Normann

Motiv fra Romsdalsfjorden fra 1877 tilhører Adelsteen Normann Stiftelsen og henger i den gamle fylkesmannsboligen Hålogatun. Omfatter et 50-talls malerier og skisser.

Denne sommeren åpnet en stor utstilling med 50 bilder og skisser av den kjente Bodø-kunstneren Adelsteen Normann.

Men denne muligheten til å se bildene er unik. I slutten av september pakkes nemlig utstillinga ned, og mesteparten flyttes tilbake hit til den gamle fylkesmannsboligen Hålogatun, som benyttes som selskapslokale for Bodøs befolkning.

Kunstmiljøet har i flere år vært kritisk til at bildene utilgjengelige for publikum.

– En skam

Tidligere har konservator Fridrik Bertelsen ved Nasjonalmuseet i Oslo advart Bodø kommune mot å oppbevare kunsten i en tørr gammel trebygning som leies ut til festlige formål.

Styreleder Kirsti Eck Hansen i Bodø Kunstforening mener det er en skam at bildene i årevis har hengt i den gamle fylkesmannsboligen Hålogaltun.

– Det er trasig at Bodø kommune ikke klarer i ivareta den visuelle kunsten vi har i Bodø. Det er en skam, sier hun til NRK.no.

Men nå lover Bodø-ordfører Ole Hjartøy (H) at kommunen innen ett år skal gi maleriene et mer egnet, permanent utstillingslokale.

Permanent utstilling om ett år

Ole Hjartøy

Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy lover at kunstskatten skal bli mer tilgjengelig.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Det er den største kulturskatten innen maleri og billedkunst vi har, og det er svært viktig at vi tar vare på den på en skikkelig måte.

Hvor bildene skal henge i framtiden har ikke Hjartøy noe klart svar på, men forsikrer at kommunen skal ta ansvar.

– Innen et år skal disse bildene bli tilgjengelig for publikum. Det lover jeg, sier Ole Hjartøy.

En av Nordlands største kunstskatter har vært utilgjengelig for publikum. I flere år har bildene til Bodøs store kunstmaler Adelsteen Normann vært bortgjemt i den gamle fylkesmannsboligen i Bodø. Men nu skal kunstsamlinga komme frem i lyset.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.