Hopp til innhold

Han vil utrede offentlig salg av cannabis

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke bare opptatt av miljø. De vil også finne ut om staten bør ta over distribusjonen av cannabis.

Seilmaker Bjørn Økern

Bjørn Økern mener norsk ruspolitikk er mislykket. Derfor vil han utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

I partiprogrammet til De Grønne står det at de vil utrede: «offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert salg av cannabis og marihuana».

Bakgrunnen er det partiet mener er en mislykket norsk ruspolitikk.

– Vårt ønske om en utredning er blant annet basert på Stoltenberg-utvalgets rapport om vår feilslåtte ruspolitikk. Vi har det høyeste antallet overdosedødsfall per innbygger i verden og det blir omsatt illegal cannabis for to milliarder kroner hvert år, sier Bjørn Økern til NRK.no.

Blå resept?

Han er De Grønnes førstekandidat i Nordland og mener forslaget har tvunget seg frem.

– Utredningen vil gi oss et svar på hva som er mulig for å gjøre ruspolitikken vår bedre. Og hvis den viser at dette er veien å gå, må staten overta distribusjonen av cannabis i Norge, sier han.

Selv om svaret på utredningen ikke er gitt, mener Økern cannabis på blå resept kan være en god ide.

– Det er bevist at cannabis kan virke smertelindrende på en del sykdommer, og i de tilfellene kan det være en ide å la legge det ut på resept.

Møter motstand

Økern møter imidlertid motstand blant de politiske konkurrenten i Nordland, skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Fullstendig håpløst, sier Marius Jøsevold (SV).

– Jeg vet ikke om hasj er smertelindrende, og ikke skal jeg skaffe meg den erfaringen. Narkotika er narkotika, sier senterpartiets Janne Sjelmo Nordås.

Økern mener disse ikke kan ha lest De Grønnes program.

– Motstanden jeg møter oppfatter jeg som en feiltolkning av programmet vårt. Vi ønsker ikke å selge hasj på gata. Vi har bare laget et forslag for å gjøre ting bedre enn i dag, sier han.