NRK Meny
Normal

Navarsete vil finne ut hvem sofavelgerne er

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete er skuffet over lav valgdeltakelse, nå skal hun finne ut hvorfor 1,4 millioner velgere lot være å
bruke stemmeretten under kommunevalget.

Liv Signe Navarsete

VIL ENGASJERE SOFAVELGERNE: Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil sette i gang en undersøkelse for å finne ut hvorfor det i enkelte kommuner bare er halvparten av befolkningen som stemmer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I Beiarn kommune i Nordland stemte nesten 78 prosent av innbyggerne, mens i Moskenes valgte kun 53 prosent å gjøre det samme.

Totalt var det bare litt over seks av ti som stemte på landsbasis, mens regjeringen hadde et mål om at syv av ti skulle komme seg opp av sofaen.

– Jeg er skuffet

Regjeringen oppfordret innstendig alle til å bruke stemmeretten etter Utøya-massakren. Men når valgresultatet nå er klart, viser det seg at 1,4 millioner velgere, eller 37,4 prosent av alle som har stemmerett i Norge, valgte sofakroken.

– Jeg er skuffet over at det ikke er høyere valgdeltakelse. Jeg hadde håpet den ville bli atskillig høyere med det bakteppet valget hadde og med den sterke oppslutningen om demokrati og politikk som vi følte ute under valgkampen, sier Navarsete til Aftenposten.

Vil finne ut hvorfor noen ikke blir engasjert

Hun varsler nå gjennomgang av hvorfor så mange ikke stemte.

– Vi må stille oss spørsmål ved hvorfor vi ikke greier å engasjere flere i lokalsamfunnet når vi vet hvor viktig valgresultatet er for kommunene. Jeg vil nå gjennomføre en undersøkelse fra departementets side hvor vi ser på hva som
kjennetegner kommuner som har høy og lav valgdeltakelse, sier Navarsete.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.