Hopp til innhold

Vil tørke fisk i gigantiske tørkeskap

Saga Fisk AS i Svolvær går nye veier for å utnytte fiskeressursene i Lofoten. Nå etablerer de en tørrfisk-tørker som gjør det mulig å produsere tørrfisk hele året.

Giæverbruket i Henningsvær.

KONKURRANSE: Mye av tørrfisken i Lofoten skal fortsatt produseres utendørs, men nå skal det også lages tørrfisk innendørs.

Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

Erling Falch jr. legger inn en egenkapital på fire millioner kroner for å få det til.


– Om tre måneder regner vi med å kunne ta det nye utstyret i bruk, etter montering og prøvekjøring, forteller Erlin Falch jr. ved Saga Fisk.

Falch har dermed bestent seg for å gå motsatt vei av det alle andre gjør. Han vil starte opp med en helt ny måte å produsere tørrffisk på. Og det i tørrfiskens vugge.

Italia-fisk utendørs

– Mye av tørrfisken vil fortsatt produseres utendørs, ikke minst den tradisjonelle tørrfisken som går til Italia. Men det er mye annet vi kan lage innendørs, sier Falch.

Hovedkonkurrenten på disse produktene er i hovedsak Island, som klarer å produsere tørrfisken for en rimelig penge blanet annet på grunn av prisene på energi.

Godt råstoff vil hjelpe

– Det er ei utfordirng for oss, vi har en jobb å gjøre der. Men vi tror vi har mye godt råstoff til gjengjeld og at det skal kunne kompensere for energikostandene og de fortrinn de har, sier Falch.

SVOLVÆR I SOLNEDGANG

TOMME HJELLER: Dette kan bli et et nytt bilde på Lofoten, hvis innendørs tørrfiskproduksjon slår an.

Foto: VIVIANN SØDAHL

Saga Fisk i Svolvær har fått risikolån fra Innovasjon Norge og satser totalt femten millioner kroner på å etablere en kunstig tørrfisk-produksjon i Lofoten.
Målet er å være klar til produksjon i januar neste år.

– Noen rister på hodet og noen er mer optimistisk. Selv er jeg veldig optimistisk, sier Erling Falch jr.

Hva tror du om innedørstørrfisk?