Hopp til innhold

Vil stramme inn leveringsplikten

Fylkesrådet mener leveringsplikten for torsketrålerne må skjerpes. All fisk skal tilbys landanleggene, om fylkespolitikerne får det som de vil.

Tråler ved kai

VIL BEDRE RÅSTOFFTILGANGEN: Fylkesrådet vil at anleggene på land skal få mer stabile leveranser fra trålerne. På fylkestingets møte senere i februar skal politikerne behandle departementets høringsforslag om trålernes leveringsplikt.

Foto: NRK

Arve Knutsen KrF

Arve Knutsen, fylkesråd for næring (Krf)

Foto: KrF

– Vi er derfor fornøyd med at Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å stramme inn i leveringsplikten, sier fylkesråd for næring Arve Knutsen (Krf).

– Tapte muligheter

Fylkesrådet mener det er svært uheldig at store andeler av torsketrålerkvotene eksporteres direkte ut av den nordlige landsdelen.

– Dette betyr tapte muligheter for verdiskaping og sysselsetting i landsdelen, og er ikke i tråd med intensjonen med ordninga om leveringsplikt for trålere, heter det i ei pressemelding.

På fylkestinget på Fauske senere i februar skal politikerne behandle departementets høringsforslag. Fylkespolitikerne innspill er i tråd med endringene departementet ønsker å gjøre.

Problemet er at mange av trålerne fryser ned fisken, og de fleste landanleggene kan ikke ta i mot fryst fisk.

Behovet på land avgjørende

I fylkesrådets innstilling blir det pekt på at det er naturlig at det er landanleggenes råstoff- og produksjonsbehov som skal legge premissene for trålernes fangstaktivitet.

Med et slikt utgangspunkt er rådet enig med departementets forslag om at tilbudsplikten økes til 100 % av fartøyet sin fangst av torsk og hyse.

Politikerne i fylkesrådet ønsker også på at det innføres en kjøpsplikt for selskap som eier både landanlegg og egne fartøy med leveringsplikt.

Flere fiskeslag

Det er også rådets oppfatning at bearbeidingsplikten må økes ut over dagens nivå, og må omfatte både torsk og hyse.

– Fylkesrådet i Nordland understreker at formålet med leveringsplikt for fartøy med torsketråltillatelse, er å legge til rette for sikker og styrt råstofftilgang til anlegg som bearbeider fisk. Slik kan man ivareta sysselsettings- og bosettingshensyn, sier fylkesråden i ei pressemeldinga.

Kan miste rettighetene

Fylkesrådet betrakter fartøy med torsketrålerkonsesjoner med leveringsplikt som eksklusive rettigheter, gitt etter unntaksbestemmelser i deltakerloven.

– Dersom forpliktelsene ikke innfris, så bør rettighetene vurderes å anvendes til andre formål som bedre ivaretar verdiskaping og aktivitet i kystsamfunnene, avslutter fylkesråden.