I dag er det Hurtigruten ASA som daglig seiler mellom Bergen og Kirkenes. Men dagens avtale mellom staten og rederiet går ut i 2021, og departementet har lyst ut en ny anbudsrunde.
Dagens avtale inneholder ingen miljøkrav, men fra 2021 vil det komme krav om reduserte CO₂-utslipp på om lag 25 prosent. Det kommer også krav om utslippsfrie landstrømanlegg.
Men det er altfor dårlig, mener flere av opposisjonspartiene på Stortinget.
– Mener anbudet bør stanses
Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i De Grønne.
Foto: Siv Sandvik / NRK– Vi mener anbudet bør stanses. Dette er ferger som skal gå i rute i lang tid fremover. Vi må sikre at vi får de mest miljøvennlige rutene vi kan få, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i De Grønne.
Det samme mener Sosialistisk venstreparti.
Arne Nævra i partiet sier til NRK at de synes miljøkravene i det nye kystruteanbudet på langt nær er gode nok. Nævra sitter i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité for Buskerud, og mener Norge burde stå i første rekke når det kommer til å sette miljøkrav.
Arne Nævra i SV mener Norge burde
Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV– 25 prosent reduksjon av miljøutslippene er for dårlig. Vi vil legge frem et forslag til Stortinget om at regjeringen skal trekke anbudet, og sette strengere miljøkrav enn det de har gjort, sier han.
– Vi vil være med og presse på
Else-May Botten sitter i Stortingets energi- og miljøkomité for Arbeiderpartiet, og forteller at de er oppgitt over utlysningen. Hun påpeker at man bør være mer offensive når anbudet tross alt skal vare helt til 2030.
Arbeiderpartiets Else-May Botten vil jobbe for flere miljøkrav i det nye kystruteanbudet.
Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK– Det er ganske lavmål å komme med et så lite ambisiøst miljøkrav. Jeg tror også at aktørene vil synes det er attraktivt å stille mer miljøvennlige krav. Vi vil være med og presse på for å få ting til å skje her, forsikrer Botten.
Regelverket sier at man kan endre på anbudet helt frem til fristen, og Botten påpeker at det dermed fortsatt er mulighet for å skjerpe kravene.
– Vi kan legge inn nye krav. Anbudet gjelder ikke før i 2021, så her har vi god tid. Regjeringen må ta ansvar og få justert kravene. Vi som myndighet må bruke innkjøpsmakten vår i denne saken, mener hun.
– Urimelig kritikk
Samferdselsminster Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener kritikken er urimelig og mener regjeringen her stiller miljøkrav som ingen andre har gjort tidligere.
– Kravene vi stiller er minstekrav, og vi gir frihet til at rederi og verft kan finne de mest effektive løsninger. Her er det spennende muligheter innen teknologiutvikling, men samtidig må vi være realistisk og sikre at løsningene er gjennomførbare. Kystruten dekker tross alt mye arktiske og krevende farvann og skal innom over 30 ulike havner mellom Bergen og Kirkenes. Det er viktig at vi ikke svekker sikkerhet og regularitet, sier Solvik-Olsen til NRK.